Belföld

Davosi fórum, magyarok nélkül

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette mától gyülekeznek a svájci síparadicsomban, Davosban a világ vezető üzletemberei és politikusai, hogy a bizonytalanságoktól szenvedő világgazdaságot valamiképpen megnyugtassák. A magyar kormány, mint már annyi éve, most sem képviselteti magát magas szinten.

Egy hétig Davos a világ közepe – írja a Népszabadság. A festői svájci kisvárost ilyenkor megszállják a biztonsági erők, lezárják felette a légteret. De ezt senki sem bánja, hiszen a Világgazdasági Fórum igazi intézménnyé vált, január végén itt tartózkodnak a legnagyobb cégek elnökei, vezérigazgatói, befektetési lehetőségekre vágyó és befektetőket kereső üzletemberek és vezető politikusok. Megvitatják a világgazdaság és -politika legfontosabb kérdéseit, miközben kötetlenül is alkalmuk nyílik a csevegésre, az ismerkedésre.

Az idén is feltűnik majd Davosban Bill Gates, a Microsoft vezére, Josef Ackermann, a Deutsche Bank főnöke és még vagy kétezer meghívott résztvevő. Hogy ez az összejövetel milyen fontos, azt jól érzékelteti, hogy az egybegyűlteket üdvözli majd Colin Powell amerikai külügyminiszter is. A magyar kormány részéről viszont nem lesz ott senki: lapunk érdeklődésére Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök egyéb elfoglaltsága miatt nem utazik Svájcba. Ez most már évek óta gyakorlat, a magyar diplomáciában ennyi folytonosság megmaradt. Magyar üzletemberek viszont készülnek Davosba, úgy tudjuk, például Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kihasználja ezt a ragyogó alkalmat.

A konferencia témája az idén a bizalomépítés. Ez nem csoda, hiszen a fejlett ipari államok gazdaságai lassú növekedési szakaszba jutottak. Az amerikai nagyvállalatok hitelét számviteli botrányok sorozata tépázta meg, rossz évet zárt a Wall Street, s jó néhány nyugat-európai tőzsde. Ezekkel a kihívásokkal szembe kell nézni, miközben az olaj és az arany árát, meg az euró árfolyamát az iraki háborús feszültség hajtja egyre feljebb, miközben a diplomácia Észak-Koreára is figyelni kényszerül.

A fórum honlapja szerint a programban több mint száz előadás szerepel: szó lesz a terrorizmusról éppúgy, mint a világgazdaság állapotáról, vagy a légi közlekedés helyzetéről, az eurón kívüli Európáról. Bemutatkozik Kanada, Kazahsztán, Kolumbia, India és Mexikó.

Öt-tízezer globalizáció ellen tüntető aktivistára is számítanak Davosban. Ők a hét végén felvonulást is tarthatnak, s elmondhatják azt a véleményüket, amely szerint a hivatalos részvevők zöme a felelős a világ mai zavaraiért. A fórum alapítója, Klaus Schwab viszont úgy véli, a vállalatoknak részt kell vállalniuk a bizalom helyreállításából. – Nem indulhatunk ki abból, hogy minden vezérigazgató kétes alak – jegyezte meg egy nyilatkozatában.

A hét végére tervezett nagy fogadást viszont törölték a programból. A sok-sok feszültséghez valahogy nem illik a gazdagság fitogtatása. S a fórum maga is tehet egyet, s mást. Hiszen még sokan emlékeznek rá, hogy itt Davosban az új típusú vezető példájaként magasztalták Kenneth Layt, aki aztán romba döntötte az Enron óriásvállalatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik