Belföld

Davosi fórum, magyarok nélkül

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette mától gyülekeznek a svájci síparadicsomban, Davosban a világ vezető üzletemberei és politikusai, hogy a bizonytalanságoktól szenvedő világgazdaságot valamiképpen megnyugtassák. A magyar kormány, mint már annyi éve, most sem képviselteti magát magas szinten.

Egy hétig Davos a világ közepe – írja a Népszabadság. A festői svájci kisvárost ilyenkor megszállják a biztonsági erők, lezárják felette a légteret. De ezt senki sem bánja, hiszen a Világgazdasági Fórum igazi intézménnyé vált, január végén itt tartózkodnak a legnagyobb cégek elnökei, vezérigazgatói, befektetési lehetőségekre vágyó és befektetőket kereső üzletemberek és vezető politikusok. Megvitatják a világgazdaság és -politika legfontosabb kérdéseit, miközben kötetlenül is alkalmuk nyílik a csevegésre, az ismerkedésre.

Az idén is feltűnik majd Davosban Bill Gates, a Microsoft vezére, Josef Ackermann, a Deutsche Bank főnöke és még vagy kétezer meghívott résztvevő. Hogy ez az összejövetel milyen fontos, azt jól érzékelteti, hogy az egybegyűlteket üdvözli majd Colin Powell amerikai külügyminiszter is. A magyar kormány részéről viszont nem lesz ott senki: lapunk érdeklődésére Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök egyéb elfoglaltsága miatt nem utazik Svájcba. Ez most már évek óta gyakorlat, a magyar diplomáciában ennyi folytonosság megmaradt. Magyar üzletemberek viszont készülnek Davosba, úgy tudjuk, például Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kihasználja ezt a ragyogó alkalmat.

A konferencia témája az idén a bizalomépítés. Ez nem csoda, hiszen a fejlett ipari államok gazdaságai lassú növekedési szakaszba jutottak. Az amerikai nagyvállalatok hitelét számviteli botrányok sorozata tépázta meg, rossz évet zárt a Wall Street, s jó néhány nyugat-európai tőzsde. Ezekkel a kihívásokkal szembe kell nézni, miközben az olaj és az arany árát, meg az euró árfolyamát az iraki háborús feszültség hajtja egyre feljebb, miközben a diplomácia Észak-Koreára is figyelni kényszerül.

A fórum honlapja szerint a programban több mint száz előadás szerepel: szó lesz a terrorizmusról éppúgy, mint a világgazdaság állapotáról, vagy a légi közlekedés helyzetéről, az eurón kívüli Európáról. Bemutatkozik Kanada, Kazahsztán, Kolumbia, India és Mexikó.

Öt-tízezer globalizáció ellen tüntető aktivistára is számítanak Davosban. Ők a hét végén felvonulást is tarthatnak, s elmondhatják azt a véleményüket, amely szerint a hivatalos részvevők zöme a felelős a világ mai zavaraiért. A fórum alapítója, Klaus Schwab viszont úgy véli, a vállalatoknak részt kell vállalniuk a bizalom helyreállításából. – Nem indulhatunk ki abból, hogy minden vezérigazgató kétes alak – jegyezte meg egy nyilatkozatában.

A hét végére tervezett nagy fogadást viszont törölték a programból. A sok-sok feszültséghez valahogy nem illik a gazdagság fitogtatása. S a fórum maga is tehet egyet, s mást. Hiszen még sokan emlékeznek rá, hogy itt Davosban az új típusú vezető példájaként magasztalták Kenneth Layt, aki aztán romba döntötte az Enron óriásvállalatot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.