Belföld

Csak 2010-ben lesz EU-tag Románia és Bulgária?

Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozása igen nagyratörő célkitűzés, ami csak a legderűlátóbb forgatókönyv esetén valósítható meg - áll a Deutsche Bank (DB) legújabb jelentésben. A két ország az elemzés szerint csak 2010-ben áll majd készen a csatlakozásra.

Az EU által a két tagjelölt állam számára deklarált belépési dátum mindenképpen pozitív jelzésnek számít, viszont a hivatalos európai nyilatkozatok nem tartalmaznak határozott elkötelezettséget ezzel kapcsolatban – hangzik a Deutsche Bank szakemberei által készített jelentés.

Még túl nagy a lemaradás

A DB korábbi jelentése szerint gazdasági szempontból Románia és Bulgária csak mintegy hét esztendő múlva, azaz leghamarabb 2010-ben áll majd készen a csatlakozásra, s a szakemberek véleménye nem változott. A két ország ennél korábban még jelentős gazdasági növekedés esetén sem hozhatja be a többi tagjelölt országgal szembeni lemaradását.

A legújabb jelentés rámutat arra, hogy a csatlakozási tárgyalásokon a harminc fejezetből Románia csupán tizenhatot zárt le, míg Bulgária huszonhármat.

Romániának még javítania kell

Romániának továbbra is javítania kell az üzleti környezetet, hogy külföldi befektetésekkel fedezze a folyó fizetési mérleg hiányát, vélekednek a német bank szakemberei. A DB szerint a külföldi adósság törlesztése rövid távon nem okoz problémát, azonban a szerkezeti reformokat folytatni kell ahhoz, hogy a gazdaság hosszú távon megbirkózzon a külső nyomásokkal.

A német szakértők kedvezőnek tartják az utóbbi időszak politikai és gazdasági fejleményeit, amit a hitelminősítői besorolások javítása is jelez.


Gazdasági növekedés: élen jár Románia


A 2000-ben véget ért többéves gazdasági recessziót követően Romániában évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek, s a DB a következő két évben is hasonló növekedésre számít. Az utóbbi két esztendőben Romániában sikerült az inflációs rátát 40 százalékról 20 százalék alá csökkenteni.

A DB 2002-re 4 százalékos gazdasági növekedést jósol, míg 2003-ra 4,5 százalékos növekedést vár – ezekkel a mutatókkal Románia élen jár a tagjelöltek sorában.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.