Belföld

A törvények húsz százaléka alkotmánysértő

A vizsgált jogszabályoknak átlagosan húsz százaléka ellentétes az alaptörvénnyel – közölte tegnapi tájékoztatóján az Alkotmánybíróság elnöke. Németh János elmondta azt is: az év első negyedében várhatóan befejezik az eutanázia tárgyalását.

Az 1990 óta működő Alkotmánybíróság (AB) tavaly fejezte be a legtöbb ügyet – jelentette be Németh János. Az AB elnöke elmondta: mindegyik esetben a jogszabályok kihirdetését követő, utólagos vizsgálatot végezték el, az államfő egyetlen előzetes kontrollt sem kezdeményezett.

Az elmúlt évben lezárt 287 üggyel szemben mintegy ezer eset vár még elintézésre. Az év első negyedében meghozzák a döntést az eutanáziáról, és megkezdik annak az országgyűlési határozatnak a tárgyalását, amely bizottságot hozott létre a rendszerváltozás után kormányzati tisztséget betöltő személyek átvilágítására. Az elemzést nem egy, hanem két bírói stáb kezdi meg.

Az Alkotmánybíróság folytatja a rendőrségi törvény korábban megkezdett vizsgálatát is. Németh János a hátralékról szólva úgy nyilatkozott: azt már nem fogják feldolgozni az ő bírói mandátumának júliusi lejárta előtt.

A tájékoztatón elhangzott: az AB elnökének megbízatása három évre szól, ennél rövidebb ideig a törvény szerint csak második megválasztása után viselheti bárki a tisztséget. Három évnél kevesebb ideig lehet viszont már csak bíró Holló András, Bagi Dénes, Starusz János és Vasadi Éva. Az új alkotmánybírót áprilisban kellene megválasztania az Országgyűlésnek, ám erre kevés az esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik