Belföld

Sokkoló “panelrezsi” a nagy hideg miatt

Sokkoló fűtésszámlát kaphat sok távfűtéses lakásban élő budapesti a hosszan tartó zimankó miatt. A magas fűtésszámla a legszegényebbeket sújtja, akik közül 30 ezren százezres díjhátralékot halmoztak fel, s emiatt kilakoltatás fenyegeti őket.

Számlafrászban élnek a távfűtéses lakások lakói. A karácsony óta tartó zimankó miatt az előző évekhez képest sokkolóan magas fűtésszámlára készülhetnek fel azok, akik mérés szerinti elszámolásra álltak át. Nyáron ugyan nem kell fizetniük a korábbi átalánydíjat, most viszont a szokottnál magasabb összegről hoz majd csekket a postás. Egy átlagos 2-3 szobás lakásban akár a 30 ezer forintot is elérheti a távfűtés havi számlája. Ráadásul épp ezekben a panellakásokban élnek általában a legszegényebb családok, s közülük kerül ki a legtöbb díjhátralékos. Az eladósodott háztartások segítésével foglalkozó Hálózat Alapítvány adatai szerint ez az oka annak, hogy nem a korábban szegénynegyednek tartott VIII. kerületben lakik a legtöbb adós, hanem a sok lakóteleppel rendelkező III., XIII. és XV. kerületben.

A jelenség oka, hogy a panelházakban irreálisan magasak a rezsiköltségek. Legrosszabb helyzetben a tizenöt emeletes, úgynevezett pontházak lakói vannak. Itt a magas távfűtési díjakon kívül az is nehezíti az életet, hogy az ablak nélküli konyhák miatt csak villannyal lehet főzni, ami sokkal drágább a gáznál, s három liftet is üzemben kell tartani ezekben az épületekben. Itt még egy 30 négyzetméteres garzon rezsije is elérheti a 20–30 ezer forintot. A panellakások eladósodott lakói nem tudnak olcsóbb fenntartású téglaházakba költözni, ezek ugyanis sokkal drágábbak.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a sokat emlegetett panelfelújítási program sem oldaná meg az alacsony keresetűek helyzetét. Ha lakásonként egymillió forintból kicserélnék a szigetelést és az ablakokat, hogy ne szökjön el a meleg, valamint ha a szemétégetésből keletkező olcsóbb hulladékhőt használnák, akkor is csak körülbelül egynegyedével csökkenne a fűtésszámla összege.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik