Belföld

Módosítani kell az evát

Már most változtatásra szorul az eva-törvény – igaz, csak kisebb pontosításról van szó, amely a legtöbb evázót nem érinti - írja a Népszabadság. A módosító javaslatot hamarosan a parlament elé terjesztik. Az egyszerűnek szánt eva még az adószakértőknek is tud fejtörést okozni.

Már most módosítani kell az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényt. Az átmenet mostani szabályozása miatt ugyanis egyes esetekben, ám csupán szűk körben lehetséges lett volna, hogy ugyanarra a jövedelemre kétszer fizessen adót egy gazdasági társaság. Az ügy csak az evát választók kisebbségét érinti: azon egyszeres könyvvitelt vezető gazdasági társaságokat, akik az eva választása után a kettős könyvvitelt választották. A probléma az esetükben is csak áthúzódó követelésekkel van, vagyis azokkal az idén megkapott pénzekkel, amelyekért még tavaly teljesítettek. A tavaly a társasági adó hatálya alá tartozó és egyszeres könyvvitelt vezető társaságoknak az év végi bevételeiket – például a december 31-én eladott árut vagy az utolsó hónapban teljesített szolgáltatást – az evára áttérés szabályai szerint be kell számítani a múlt évi adóalapjukba. Ez annyit jelent, hogy az egyszeres könyvvitel általános szabályaival ellentétben ez esetben nem a bevétel időpontja, hanem a szolgáltatás teljesítésének (az áru eladásának) ideje határozza meg az adózás alapját. Vagyis: a tavalyi teljesítésű munkák ellenértéke után az áfát is és a társasági adót is be kell fizetni – függetlenül attól, hogy a pénz mikor érkezett be, és mikori keltezésű a számla. Ezt a tételt mindenképpen szerepeltetni kell egyébként a múlt évről szóló bevallásokban is.

A gond az, hogy az evára való áttérés után – a speciális áttérési szabályok miatt – a társasági adóban már leadózott összeg evabevételként újból megjelenik, és így a 15 százalékos evát is meg kellene fizetni utána. A törvénynek tehát ki kell emelnie az eva alapját jelentő bevételek közül az ilyen átmeneti pénzeket a gazdasági társaságok esetében.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik