Belföld

Költözik a köztársasági elnök

A Köztársasági Elnöki Hivatal ma költözik át az Országházból a budavári Sándor-palotába. Mádl Ferenc államfő viszont csak csütörtök délután teszi át székhelyét a Várba, mivel a nap folyamán még az Országház Munkácsy-termében fogadja a cseh miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert - olvasható a Népszabadságban.

A Sándor-palotában a köztársasági elnök várhatóan március elején fogad először külföldi államfőt – közölte Schillinger Erzsébet, az elnöki sajtóiroda vezetője.

Az Országgyűlés novemberben fogadta el azt a törvényt, mely szerint a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál. Az épületet tavaly újították fel 2,2 milliárd forintból. Ezt követően a T. Ház három ellenzéki alelnöke, Dávid Ibolya (MDF), Harrach Péter és Szájer József (Fidesz) levélben kérte Szili Katalin házelnököt: vesse latba minden befolyását annak érdekében, hogy a megüresedő szobák ne a kormány, hanem a parlament birtokába kerüljenek. A házelnök a múlt év végén úgy nyilatkozott: elsősorban az államfőnek, a minisztereknek, a tárcák parlamenti titkárainak szeretne pihenőszobákat biztosítani. A Köztársasági Elnöki Hivatal mintegy harminc szobát, tárgyalót használt az Országházban. Információk szerint Mádl Ferenc kiköltözését követően a szobák felét az Országgyűlés hivatala, másik felét pedig a Miniszterelnöki Hivatal foglalhatja el. Medgyessy Péter miniszterelnök – az előzetes elképzelések szerint – Mádl Ferenc volt irodájába költözik, magas rangú vendégeit a Nándorfehérvári-teremben fogadja, a kormány pedig várhatóan a Munkácsy-teremben ülésezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik