Belföld

Csaknem hároméves csúcson az euró

Szerda délelőtt is még hároméves csúcs közelében járt az euró: Londonban 1,0707 dollár volt, a hajnalban Ázsiában elért 1,0744 dollár után.

A dollárt gyengítik az amerikai vállalati eredmények és George W. Bush amerikai elnök keddi nyilatkozata “türelmének fogyásáról”, ami ismét följebb srófolta a háborús idegességet. Tavaly év eleje óta az euró közel 25 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

Szerdán nem segített a dollárnak Ernst Welteke nyilatkozata sem. A német Bundesban elnöke, az Európai Központi bank igazgatótanácsának tagja úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland szerdai számában, hogy szerinte a dollár nem gyenge, és semmi szükség az amerikai valuta támogatására.

Welteke ezzel egyszersmind tovább lohasztotta a reményt, hogy az EKB belátható időn belül tovább csökkentené kamatait. – Elvben van még lehetőség kamatmozdulatra, de a likviditás már most is bőséges, még többnek nem lenne értelme. A jelenlegi kamatszint nem akadályozza a gazdasági növekedést – mondta Welteke.

– Hogy az elvi lehetőséget kihasználja-e a bank, az az inflációs kilátástól függ – folytatta, és hozzátette: a kamatcsökkentés hosszabb távon növelné az infláció gyorsulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik