Belföld

Rosszul járnak a budapesti tűzoltók

Visszakapják a tűzoltók, az előző kormány által megvont veszélyességi pótlékot - írja a Népszabadság. A hírnek azonban csak a vidéki tűzoltók örülhetnek. Az egykori pótléknak ugyanis az idén csak a felét fizeti a Belügyminisztérium, míg a pótlékmentes időszakban a budapesti tűzoltók a belügy helyett a fővárostól megkapták a teljes összeget. Vagyis míg az ország tűzoltói több pénzt vihetnek haza, budapesti kollégáik keresete havonta átlagosan, bruttó nyolcezer forinttal csökken.

Egyik szemük sír, a másik nevet. Enynyiben foglalható össze, miként fogadták annak hírét a tűzoltók, hogy a kormány ismét, anyagilag is elismeri munkájukat. A tűzoltók boldogsága azért nem teljes, mert a 2000 előtt fizetett pótlékuknak csak a felét kapták vissza. Ez a vidékieknek az eddigiekhez képest többletpénz, a budapestiek viszont veszítenek az ügyön. A fővárostól eddig ugyanis megkapták a 2000 előtti pótlékukat, most annak felével kell beérniük.

A pótlékok változtatásának története két évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Bakó Mihály zászlós, az I.–II.–XII. kerületi parancsnokság tűzoltója bírósághoz fordult, mert úgy gondolta, jár neki az addig soha, sehol, senkinek nem fizetett délutáni és éjszakai pótlék valamint a távolléti díj. A bíróság a tűzoltónak adott igazat, és mivel a per precedens értékű volt, attól kezdve az ország valamennyi tűzoltójának fizetni kellett a pótlékokat. Az akkori kabinet azonban, egyik kezével adott, a másikkal elvett. Úgy döntöttek, hogy nem az addigi veszélyességi pótlékot fizetik, hanem bevetési pótlékot adnak helyette, amely csak akkor jár, ha a tűzoltó eseményhez vonul ki a laktanyából. A bíróság által jogosnak ítélt pótlékok kifizetését az önkormányzatoknak egyenként kellett kialkudniuk a belügyi tárcától.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik