Belföld

Mádl Ferenc aggályai Verheugen levelével kapcsolatban

Mádl Ferenc független jogászok véleményét is kikérte arról, vajon megfelel-e az Európai Unió és a nemzetközi jog normáinak az a levél, amelyet Günter Verheugen EU bővítési biztos írt Medgyessy Péter kormányfőnek, bírálva a kedvezménytörvény új szövegtervezetét – tudta meg a Népszabadság az államfőhöz közeli forrásból.

Értesülések szerint a jogászcsoport a köztársasági elnöknek készített jelentésében úgy ítélte meg, hogy vannak szakmai érvek, amelyeket szembe lehet állítani a Verheugen-levél argumentációjával. Mindezt annak ellenére, hogy a törvénytervezetet az EU jogi szolgálata véleményezte a magyar kormány kérésére.

Információink szerint Mádl célja eredetileg az volt, hogy a jogi érveket felhasználva kiálljon a kedvezménytörvény jelenlegi változata mellett, szakmai útra terelje a vitát, megszabadítva azt a politikai felhangoktól. Az eredeti elképzelést azonban az államfő végül elvetette, s más megoldáson gondolkodik.

Az államfő a Duna Televízióban azt mondta: egy államnak joga van a határokon túl élő, nemzetiségi és nyelvi identitás szempontjából vele azonos polgárok anyagi támogatására anélkül, hogy ez sértené a másik ország szuverenitását. Mint ismeretes, a Verheugen-levél az egyik legmarkánsabb kritikát éppen ezzel kapcsolatban fogalmazta meg.

A jogi ellenérvek kidolgozásának ötletéről Orbán Viktor is beszélt. A volt kormányfő közölte: ki kell vizsgálni, vajon a bővítési biztosnak volt-e joga arra, hogy kifogásokat fogalmazzon meg a kedvezménytörvény kapcsán. Szerinte még ha lett volna is ilyen jogosítványa, a Medgyessy-kormánynak akkor sem kellene megváltoztatnia a kedvezménytörvény jelenlegi szövegtervezetét.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik