Belföld

A hírcsatornák harca Irakban

Nem csak az amerikai hadsereg vonul fel legmodernebb technológiai vívmányaival a Perzsa-öböl térségében. Az amerikai hírtelevíziók már elkezdték a háborút - egymással. A CNN 35 millió dollárt áldoz a győzelemre, de eddig csak az ezüstéremben lehet biztos.

A kábelen keresztül Magyarországon is fogható CNN a hetekben megváltoztatta állandó rovatát. A “War on Terror” – háború a terror ellen elbúcsúzott a képernyőről, és lecserélte a “Showdown Iraq” – visszaszámolás Irakban. A felirat üzenete egyértelmű: háború lesz, csak az időpont kérdéses még. A véleményt a teljes világsajtó osztja, igaz az MSNBC még ennél is tovább merészkedik.

A hírtelevízió adása alatt a jobb alsó sarokban egy óra számol vissza a háborúig. A szerkesztők január 27-én jelölték ki a nulladik órát. Ezen a napon adják elő kutatásaik első részeredményét az Irakban dolgozó fegyverzetellenőrök az ENSZ plénuma előtt. Az amerikai sajtó régóta állítja: Washington a jelentés előre bekalkulált elmarasztaló sorait fogja a háború megindítására kihasználni.

Az Egyesült Államokban magabiztosan állítják, az első lövésig már nem kell sokat aludni. Hetek kérdése és megindul a második Öböl-háború Szaddám totális megsemmisítéséig. Az első összecsapáskor kizárólag a CNN volt jelen Bagdadban. 1991-ben ezzel az akkoriban egyedülálló élő közvetítéssel alapozta meg az atlantai hírtelevízió újságírói igényességének nimbuszát.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik