Belföld

Hetedik napja sztrájkolnak a horvát orvosok

Ellentmondó híreket közölnek a horvát lapok a hetedik napja tartó orvossztrájkról. Csak annyi bizonyos, hogy a sürgős eseteket ellátják a kórházakban. A Hina keddi jelentése szerint a kormány elfogadhatatlannak tartja az orvosok bérkövetelését.

A kórházak többségében normális rendben folyik a munka – nyilatkozta zágrábi Vjesnik keddi számában Andro Vlahusic egészségügyi miniszter. Ugyanakkor a sztrájkolók nevében megszólalók hétfőn arról számoltak be, hogy csak a sürgős eseteket látják el a kórházakban.


A sztrájkolók 45 százalékos béremelést követelnek. Mint arról már beszámoltunk, az egyik sztrájkoló agysebész a Vjesnik tudósítójának elmondta: havi 350 órányi munkáért az ügyeleti díjakkal együtt nagyjából 6000 kunát kap, ami azt jelenti, hogy  28 kunás az órabére, s ez körülbelül megegyezik a gyermekmegőrzés zágrábi óradíjával.


A horvát független szakszervezetek szerint a négyfős családra számított – a minimális étkezési, tisztálkodási, ruházati, lakás-, közlekedési és művelődési költségeket tartalmazó – átlagos fogyasztói kosár havi ára tavaly decemberben 6957
kuna (243 500 forint) volt. Ez a kosár nem tartalmazza az oktatás, a betegápolás, az egészségügy, az évi szabadság, az autótartás, a sportolás költségeit és az újszülöttekkel járó kiadásokat sem.


Kedden a Hina hírügynökség tudósítása szerint Vlahusic kijelentette: a kormány számára elfogadhatatlan a sztrájkoló orvosok ultimátumszerű – 45 százalékos – béremelési követelése.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik