Belföld

Hajszálnyi nyereség a Fordnál

A Ford Motor Co. kedden közölte, hogy szerény - egyszeri tételek előtt számolt - eredményt ért el az elmúlt év negyedik negyedében, miután a pénzügyi ágazatából származó eredmény magasabb volt az autógyártás vesztségénél.

A Ford – amely a világ második legnagyobb autógyártója – közölte, hogy egyszeri tételek nélkül számolt eredménye 150 millió dollárra, részvényarányosan 8 centre emelkedett. Egyszeri tételekkel együtt nézve a Ford nettó 130 millió dollárt, részvényenként 7 centet vesztett.

A Ford tavaly jelentett be egy jelentős szerkezetátalakítási tervet, amelynek eredményeként öt év múlva 7 milliárd dollár adózás előtti nyereséget célzott meg, s az elmúlt év utolsó negyedére 4 milliárd dollár költséget számolt el. A Thomson First Call elemzői konszenzusa 7 cent részvényarányos nyereségre számított.

A Ford autógyártó üzletágai 191 millió dollár veszteséget hoztak össze az elmúlt év utolsó negyedében, a Ford Credit nyeresége viszont 382 millió dollár volt. A Ford januárban közölte, hogy az idei évre 70 cent részvényarányos nyereségre számít, s észak-amerikai termelését 25 ezerrel 1,035 millió járműre kívánja növelni.

Az autógyár kedden bejelentette, hogy várakozásai szerint az idei első negyedévben 20 cent körüli részvényarányos nyereségre számít, ez jócskán meghaladja az 5 cent körül szóródó elemzői várakozásokat. A nyereségcélkitűzés Európában 570 ezer, míg Észak-Amerikában 1,035 millió autó eladásával számol.
[More on Bloomberg News]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik