Belföld

Fertőző agyhártyagyulladást kapott egy katona

Fertőző agyhártyagyulladással kórházba szállították a szombathelyi kiképzőközpont egyik újonc katonáját - olvasható Népszabadságban. A január 14-én bevonult fiatalembert annak ellenére támadta meg a betegség, hogy a három évvel ezelőtti nagy járvány miatt a bevonulók védőoltást kapnak. Kétezer katonát orvosi megfigyelés alatt tartanak.

Három évvel a laktanyákban is tomboló agyhártyagyulladás-járvány után ismét meningococcusos megbetegedést regisztráltak a honvédségnél. A katona a múlt kedden vonult be, ekkor társaihoz hasonlóan megkapta a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Miután ennek a betegségnek a lappangási ideje 1–10 nap, Faludi Gábor orvos ezredes szerint elképzelhető, hogy a fiatalember még a bevonulása előtt kapta el a betegséget. A fiú ráadásul a hétvégét is otthon, a Tolna megyei Bölcskén töltötte.

A védőoltás csak a kór A és C típusa ellen véd, a B ellen nincs oltóanyag. Az első teszt szerint a katona nem a fent felsorolt gyakoribb, 2000 elején is terjedő típusokat, hanem a kevésbé virulens, bár esetenként súlyos kimenetelű W-135 verziót kapta el. A fertőző agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed. Emiatt különösen veszélyeztetettek a zárt közösségek, így a katonák.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik