Belföld

Elsüllyedt egy tanker Gibraltárnál

Ezer tonna nyersolajjal a rakterében elsüllyedt egy spanyol tartályhajó Gibraltár közelében, a spanyol Algeciras kikötőjében. A Greenpeace aktivistái éppen egy nappal korábban tartottak tiltakozó akciót a nem biztonságos tartályhajók használata miatt.

A kapitány eltűnt, a személyzet két tagját sikerült kimenteni a vízből. Délig nem észleltek olajszivárgást a reggel elsüllyedt tankerből – jelentette a spanyol hatóságokra hivatkozva a dpa hírügynökség. A kormány illetékese szerint viszont láttak néhány olajfoltot a tengeren. Ugyanakkor sürgette, hogy az Európai Unió mielőbb tegyen lépéseket a tengeri biztonság érdekében.

A Gibraltári-szorosban a világ tengeri hajóforgalmának 10 százaléka áthalad. Évente körülbelül 5000 tartályhajó fordul meg itt, melyek összesen mintegy 20 millió tonna kőolajat és kőolajszármazékot szállítanak a szoroson keresztül. A Prestige balesete után az Európai Bizottság elhatározta, hogy szigorúbb biztonsági rendszabályokat vezet be, és 65 hajót az idei év közepétől kitilt az európai vizekről. A Greenpeace adatai alapján a nemzetközi vizeken jelenleg 3437 darab 20 évesnél idősebb, egyfalú – azaz a Prestige-hez hasonló – tanker hajózik.
[More on CNN]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik