Belföld

Norvégia is csatlakozik a csatlakozókhoz?

Soha nem tapasztalt arányban támogatják a norvégok az EU csatlakozást, egyesek már úgy vélik, országuk akár 2004-ben beléphet az unióba. Izland ezzel szemben nem csatlakozna, ha most tartanának erről népszavazást

A decemberi koppenhágai döntés – amelynek ételmében 10 országot hívtak meg az Európai Unióba – megváltoztatta a norvégok EU iránti érzelmeit. December óta a csatlakozást támogatók tábora kilenc százalékkal bővült. A norvég sajtóban ismertetett felmérési eredmények szerint, ha ma kellene dönteni, a norvégok 67 százaléka a csatlakozást választaná, és csupán 33 százalékuk ellenezné azt.

Városból inkább be az EU-ba

Ami a területi megoszlást illeti, a városiak erősebben EU pártiak, mint a vidéken élők, de mindkét régióban a csatlakozást támogatók vannak többségben: a főváros, Oszló lakossága 77 százalékban EU-párti, míg az észak-norvégiai Trondelagban csupán 58 százalékuk gondolkodik hasonlóan. A felmérést egy 1000 fős reprezentatív mintán, január 13. és 15. között végezték.

Három a norvég igazság

Az új felmérés eredménye a hagyományosan erős “Nem” mozgalom tagjait érzékenyen érintette. A csatlakozás hívei viszont már arról álmodoznak, hogy országuk tizenegyedik új belépőként, 2004-ben csatlakozhatna az EU-hoz. Norvégia mindeddig két alkalmat szalasztott el: az 1972-ben és az 1994-ben tartott népszavazáson a lakosság elutasította az EU-tagságot.

A miniszterelnök, Kjell Magne Bondevik először decemberben beszélt arról, hogy harmadszor is meg kellene vitatni Norvégia EU-tagságát. Ha a kormányfő hivatalosan is napirendre tűzné a kérdést, akkor a kormányzó pártkoalíció szétszakadását kockáztatná: a hatalmon lévő liberálisok, konzervatívok és keresztények véleménye az EU-ról merőben megoszlik.

Az izlandi férfi nem EU-párti

Az izlandiak többsége határozottan ellenzi az ország esetleges EU-tagságát, derült ki egy szintén friss felmérésből.

Eszerint Izlandon szinte kétszer annyian viseltetnek ellenszenvvel az EU iránt, mint ahányan kedvelik. Egy esetleges népszavazáson a megkérdezettek 46 százaléka elutasítaná Izland uniós tagságát, s csupán 26 százalékuk támogatná. Igen magas ugyanakkor a határozatlanok száma is: a minta 28 százalékának nincs véleménye az ügyben.

Érdekes módon az EU elutasítása inkább a férfiakra jellemző – 51 százalékuk válaszolt nemmel, s csupán 28 százalékuk igennel. Ezzel szemben a megkérdezett hölgyek 35 százaléka utasította el a tagságot, s 25 százalékuk helyeselte – s a jelek szerint a határozatlanok zöme szintén a hölgyek soraiból került ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik