Belföld

Módosul az ügyvédekről szóló törvény

Az ügyvédekről szóló törvény parlament előtt fekvő jogharmonizációs célú módosításának tervezete szerint európai közösségi jogászok is láthatnak majd el jogi képviseletet Magyarországon az uniós csatlakozást követően.

A módosító javaslat általános indoklása tartalmazza, hogy miután a Magyar Köztársaság nem kért átmeneti mentességet az EU-hoz történő csatlakozás kapcsán az ügyvédi tevékenységgel összefüggő szabályok alkalmazására, a közösségi irányelvek szabályait e vonatkozásban át kell ültetni a magyar joganyagba.

Az EU-irányelvek szerint tilos minden olyan korlátozás, amely valamely tagállam állampolgárainak egy másik állam területén való letelepedésére vonatkozik, és a letelepedés szabadságába beletartozik a gazdasági tevékenység önálló vállalkozóként történő gyakorlása.

Ennek megfelelően a magyarországi ügyvédi kamarai felvétel egyik feltételeként megjelölt magyar állampolgárság helyébe az uniós tagállami állampolgárság lép.

A tervezet szerint kamarai felvételét kérheti az az állandó jelleggel a Magyar Köztársaság területén működő európai közösségi jogász, aki hazánkban három éven át a magyar joggal, az EU jogának magyarországi alkalmazásával összefüggő ügyvédi tevékenységet folytatott, illetve akinek a magyarországi ügyvédi tevékenysége a három éves időtartamot eléri.

Lényeges feltétel a joggyakorlat igazolása, amely elsődlegesen iratok bemutatásával történhet, de ha a kamara szükségesnek tartja személyes meghallgatáson is vizsgálhatja a magyar joggyakorlatban való jártasságot, illetve hogy az európai közösségi jogász rendelkezik-e az ügyvédi tevékenység gyakorlásához szükséges magyar nyelvtudással.

A kamarába jelentkezőtől ugyanakkor nem követelhető meg a magyarországi lakóhely, a jogi egyetemi végzettség pedig azért nem feltétel, mert az európai közösségi jogász saját tagállamában már elnyerte a jogosultságot arra, hogy ott ügyvédi tevékenységet folytasson.

A törvényjavaslat az európai közösségi jogász működésével kapcsolatban tartalmazza, hogy azokban az ügyekben, amelyekben jogszabály kötelező jogi képviseletet ír elő, csak akkor láthatja el a képviseletet, ha e célból ügyvéddel vagy ügyvédi irodával együttműködési szerződést kötött. A törvénymódosítás a javaslat szerint a Magyar Köztársaság EU-hoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződés hatályba lépésével egyidejűleg lép majd életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik