Belföld

Kuvaitból támadnak a szárazföldi egységek?

A brit kormány hétfőn bejelenti, hogy 14 ezer katonát vezényel a Perzsa-öböl térségébe - véli a The Sun. Miközben szombaton háborúellenes tüntetéseket tartanak a szigetországok jelentős városaiban, a napilap állítja: Kuvait felől támadnak majd a szárazföldi csapatok.

A mindig jól értesült The Sun, legnagyobb példányszámú brit napilap meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva azt írta: a hadsereg 1. páncélos hadosztályának 7 ezer katonája kap jövő héten menetparancsot; őket legalább 150 Challenger II. típusú harckocsi kíséri – olvasható a Népszabadságban. Ugyancsak 7 ezer katonát vezényelnek ki a 16. légiszállítású dandárból; ez a királyi haderő egyik legkeményebb, különlegesen kiképzett elit egysége.

A lap szerint a mozgósítást Geoff Hoon védelmi miniszter jelenti be hétfőn a londoni alsóházban. A brit katonák Kuvaitban és más öbölmenti államokban fognak állomásozni. A The Sun úgy értesült: a stratégák döntése szerint a háború – erős légi előkészítés után – kuvaiti területről indulna a szárazföldi határon át, és a brit hadsereg egyik logisztikai dandárja már hetek óta a térségben tanulmányozza a lehetséges behatolási útvonalakat.

Az átcsoportosítással 25 ezerre nőne a térségbe eddig kiküldött brit erők létszáma, ugyanis 3 ezer tengerészgyalogos kivezénylését már bejelentették, és további 5 ezer haditengerész, valamint a légierő 3 ezer tagja tart az öbölbe a már úton lévő hajókon. A háború vélhetőleg február végi, március eleji kezdetére a várható további mozgósítással 35 ezer főre nő az expedíciós brit haderő – áll a brit lap szombati cikkében.

A királyi haditengerészet húsz éve nem látott méretű erőösszevonása a héten teljesedett ki: a múlt szombaton futott ki a dél-angliai Portsmouthból a Royal Navy zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amelyet a hét közepén az Ocean helikopter-hordozó követett.

A hivatalos London szerint a küldetés célja hadgyakorlatokon való részvétel, de kormánykörökben sem cáfolják, hogy háború esetén a brit haditengerészet ott lesz a Perzsa-öbölben. A kötelékben összesen 16 hajóegység, közte egy Trident osztályú, robotrepülőgépekkel felszerelt nukleáris tengeralattjáró van. Nagy-Britannia az 1982-es falklandi háború óta nem vont össze ekkora haditengerészeti erőt.

A kormánynak azonban saját hátországában is csatát kell vívnia a háborús részvétel elfogadtatásáért; még a kormányzó Munkáspárton belül is fennáll egy jelentős mértékű lázadás veszélye. A legújabb felmérések szerint a lakosság csaknem 60 százaléka elveti Nagy-Britannia csatlakozását bármely iraki katonai akcióhoz, s csaknem 80 százalék az Irakban minap fellelt üres vegyifegyver-töltetek ügyét sem tartja háborús oknak.

Szombaton a világ több más országához hasonlóan brit nagyvárosokban is háborúellenes tüntetések kezdődtek. Bradfordban ezrek vonultak az utcára, estétől pedig London központjába szerveztek gyertyafény melletti virrasztást; ezen Tony Benn, a Munkáspárt balszárnyának ismert veteránja is felszólal.

[Szaddám esetleg lemondana?]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik