Belföld

Újabb vámost tartóztattak le édességügyben

Harmincháromra emelkedett a több mint 200 millió forintos korrupció - vesztegetés, csempészet és más bűncselekmények miatt a előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottak száma. Ezt Boholy Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyész közölte hétfőn.

Tájékoztatása szerint a nagy erőkkel folytatódó nyomozás során január 16-án több mint 20 házkutatást tartottak és három személyt, közöttük egy vám- és pénzügyőrt vettek őrizetbe. Hozzátette: az őrizetbe vettek közül kihallgatásuk után kettőt elengedtek, annak ellenére, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja megállapítható volt, ők szabadlábon védekezhetnek.

Közölte azt is, hogy az őrizetbe vett harmadik gyanúsított, egy vám- és pénzügyőr esetében azonban a főügyészség indítványozta előzetes letartóztatásba helyezést a Miskolci Városi Bíróságon, mert a terhére rótt bűncselekmény alapos gyanúja egyértelműen megállapítható volt, szökésétől, a bűncselekmény teljes felderítésének meghiúsításától kell tartani. Boholy Zoltán elmondta: a bíróság hétfőn elrendelte az előzetes letartóztatásba helyezést.

A bíróság a megyei ügyészségi nyomozó hivatal kezdeményezésére eddig 33 gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba, közülük 27 vámtiszt, 7 pedig áruszállítással, nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozó, illetve alkalmazott.

Az előzetes letartóztatásba helyezetteket – vám- és pénzügyőröket, továbbá édesség nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozókat – hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, valamint különösen nagy értékű vámárura üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csempészet bűntettével gyanúsítják.

Az alapos gyanú szerint a vám- és pénzügyőrök
észak-magyarországi határátkelőkön készpénz ellenében hivatali kötelességüket megszegve készpénzért elősegítették 200 tonna, több mint 200 millió forint értékű édesség és cukor Magyarországra csempészését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik