Belföld

A HM nem tud harci kiképzésről Taszáron

"Ha az önvédelmi fegyverek használatának elsajátítása harci kiképzésnek minősül, akkor az iraki ellenzékiek taszári felkészítésének valóban lesz katonai háttere" - reagált a HM a nemzetközi sajtóban megjelent hírekre.

Hozzátette ugyanakkor: a katonai terminológia szerint harci kiképzés mindenekelőtt olyan ismeretek elsajátítását jelenti, amelyek nélkülözhetetlenek a közvetlen fegyveres akciók során. A szaktárca azonban továbbra is úgy tudja: tolmácsokat, összekötőket, közigazgatási feladatokat ellátó személyeket készítenek fel a taszári bázison.

Ezzel szemben a múlt héten Richard Myers, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem zárta ki, hogy a Magyarországra érkező irakiak harci kiképzést is kaphatnak. Mindemellett David Barno tábornok, a kiképzők parancsnoka a BBC News 24 hírtévének nyilatkozva úgy fogalmazott: a felkészítésben részt vevők egyikének-másikának várhatóan lesz “katonai háttere”.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese a Magyar Hírlapnak elmondta: a honvédelmi vezetés nem tud olyan adatról, amely a katonai kiképzés tényét erősítené. Szerinte vélhetően fordítási vagy értelmezési hibák miatt kerülhettek olyan információk előtérbe, amelyek eltérnek a valóságtól.

Taszáron összekötőket, közigazgatási feladatokat ellátó személyeket készítenek fel, előreláthatólag január végétől – hangsúlyozta Bocskai. A résztvevők természetesen az önvédelmi fegyverek használatát is elsajátítják. “Ha ezt valaki harci kiképzésnek veszi, akkor valóban van, illetve lesz katonai háttere a felkészítésnek” – jegyezte meg. De – tette hozzá a kommunikációs vezető – harci kiképzésbe mindenekelőtt olyan ismeretanyagok tartoznak, amelyek nélkülözhetetlenek a közvetlen fegyveres akciók során.

Bocskai István kifejtette: a kiképzés résztvevőit olyan egyenruhával látják el, amelyek egyértelművé teszik kilétüket. Erre azért is van szükség, hogy a külvilág azonosíthassa őket, ha az irakiak valamiért elhagyják a bázist, amit egyébként nem szabad nekik.
A főigazgató-helyettes megerősítette információnkat, miszerint az amerikaiak is szigorú intézkedéseket hoztak Taszár és környezete biztonságának érdekében. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy ezeket a magyar hatóságokkal egyeztetve határozták el.

Hozzátette: a Magyar Honvédség a többi hatósághoz hasonlóan ugyancsak felkészült a térségben élők biztonságának garantálására. Megszigorították az országban fellelhető katonai objektumok védelmét is mind emberi, mind technikai szempontból. Bocskai hozzáfűzte: “az erő használata a veszélyeztetettségtől függően változik majd.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik