Belföld

Blix: Irak szavahihetősége kérdéses

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője szerint nyugtalanítóak azok az urándúsításról szóló dokumentumok, amelyeket egy iraki atomtudós házában talált csapata - írja a Népszabadság.

Hans Blix, aki vasárnap utazik Irakba Mohamed el-Baradeijel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával, megerősítette, hogy Iraknak minden dokumentumot hozzáférhetővé kell tennie. A terjedelmes dokumentumköteg megtalálását el-Baradei jelentette be szombaton. A NAÜ vezetője közölte, hogy erről a mintegy 3000 oldalas anyagról a bagdadi vezetés nem tett említést a december 7-én az ENSZ-nek átadott nyilatkozatában. A dokumentumot most fordítják.

Blix feltette a kérdést: miért vannak még mindig Irakban ezek a dokumentumok és van-e több belőlük? Elismerte, hogy amit az ENSZ ellenőrei találtak nem tömegpusztító fegyverek. Azt mindenesetre nyugtalanítónak jelnek nevezte az elmúlt napokban történtek alapján, hogy Irak nem nyilatkozott mindenről.

Csütörtökön vegyi töltet célba juttatására alkalmas üres rakétafejeket találtak az ENSZ-szakértők egy iraki fegyverraktárban.
[tolsó kísérlet Irak meggyőzésére]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik