Belföld

Akár 5 százalékkal csökkenhet Venezuela GDP-je

A Venezuela olajiparát december eleje óta megbénító általános sztrájk miatt a múlt héten ismét csökkent az ország olajexportja. Kormányzati források szerint akár 5 százalékkal csökkenhet az idén a közép-amerikai ország GDP-je.

Hajózási források szerint az olajkivitel napi 45 ezer hordóval átlagosan napi 480 ezer hordóra esett vissza, ez kevesebb mint egyhatoda a sztrájk előtt szokásosnak. A Hugo Chavez elnök lemondásának kikényszerítésére meghirdetett általános sztrájkban a venezuelai állami olajipari vállalat (PDVSA) 37 ezer dolgozójából is sokan részt vesznek.

Venezuela olajtermeléséről eközben ellentmondó adatok látnak napvilágot. A kormány napi 1,2 millió hordós kitermelésről beszél, az ellenzék szerint csupán napi 650 ezer hordó a kitermelt olaj. Ali Rodriguez, a PDVSA elnöke 1500 sztrájkoló dolgozót elbocsátott, a vállalatot két operatív egységre bontotta, és új munkásokat vett föl az olajtermelés növelése végett. Az OPEC-tag Venezuela a sztrájk kezdete előtt naponta körülbelül 3 millió hordó olajat exportált, ezzel világviszonylatban az ötödik olajexportőr volt.

Hugo Chavez elnök bejelentette, hogy ismét dolgozik a két olajfinomító, amelyek működését a sztrájk megbénította, és a hét végére már napi 250 ezer hordó olajat dolgoznak fel. Ez enyhít az üzemanyag-ellátási gondokon, különösen az ország nyugati részén. A húsz állami tulajdonú olajtartályhajóból 16 már a megszokott rendben működik, és nyolc szállít venezuelai olajtermékeket az Egyesült Államokba, fő piacára.

Az olajexportra erőteljesen ráutalt Venezuela gazdasága az idén akár 5 százalékkal is visszaeshet – jelentette ki Felipe Perez gazdasági miniszter. A legrosszabb forgatókönyv szerint 2003-ban 5 százalékos gazdasági visszaesés következhet be, a legjobb esetben pedig 1 százalékos lehet a növekedés – Az infláció az év végén 20-22 százalék körül várható -mondta Perez újságíróknak Caracasban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik