Belföld

Nők – ők a jobb főnökök!

Még a férfiak is a nőket tartják jobb főnöknek Nagy-Britanniában. Minden területen jobb vagy azonos értékelést kaptak, mint férfi társaik.

Megdőlni látszik az ősidők óta igaznak tartott tétel, hogy a nők a gyengébbik nem. Egy most elkészült brit tanulmány szerint még a férfi beosztottak szerint is a nők a jobb vezetők.

Összesen 3,5 ezer brit munkavállaló töltötte ki a felmérés kérdőívét. A középvezetők között már nemcsak a férfiak, hanem a nők is inkább nőnemű főnököt szeretnének maguknak.

Miben jobbak ők? 

A tanulmányban felmért vezetői készségek, tulajdonságok, kompetenciák és feladatok sorrendbe szedve aszerint, hogy a nők az adott területen mennyivel jobb értékelést kaptak:
1. Döntéshozás
2. Munkára fókuszálás
3. Mentorálás
4. Változások menedzselése
5. Motivációs készség
6. Nyitottság az ötletekre
7. Nyitottság a változásokra
8. Networking (kapcsolati háló kihasználása)
9. Problémamegoldás
10. Stratégiaalkotás
11. Hibák tolerálása
12. Feladatok delegálása
13. Közvetlenség (beosztottakkal, ügyfelekkel, partnerekkel)
14. Becsületesség és következetesség 
(Az utolsó három esetében a férfiak már ugyanolyan besorolást kaptak, mint a nők.)

A férfiak semelyik szinten nem győztek

A tanulmányt Beverley Alimo-Metcalf vezetéstudomány-kutató, a Leeds Egyetem professzora készítette. Számára az volt a legmeglepőbb, hogy a férfiak is a női vezetőket becsülik többre. „A nők vezetőként úgy viselkednek, azt a benyomást keltik közvetlen beosztottaikban, hogy rendkívül hatékonyan dolgoznak” – szűrte le a felmérés tanulságát.

A vezető nők szinte minden kategóriában magasabb eredményt értek el, mint férfi társaik. Három területen egyszerűen verhetetlenek férfi kollégáikkal szemben: sokkal határozottabb és jobb döntéshozók, a változások menedzselésében is kiemelkedőbbek, és mivel kizárólag a munkára fókuszálnak, jobb szervezők.

A férfiak csak a felsővezetői szinten tudták behozni a nők előnyét. A magasabb menedzsmentpozíciókat betöltők gondolták csak úgy, hogy a férfi és női vezetők teljesítménye azonos.

Más világ – friss megközelítés

Sokan azzal magyarázzák a nők jobb munkahelyi teljesítményét, hogy a társadalmi előítéletek miatt nehezebb helyzetben vannak. Ha vezetői pozícióba szeretnének kerülni, sokkal keményebben kell küzdeniük, sokkal jobbnak kell lenniük a férfiaknál.

A tanulmány szerint azonban a régi vezetői megközelítés, menedzsmentfelfogások ideje lejárt. Alimo Metcolf azzal magyarázta az eredményt, hogy a XXI. század munkavállalójának már nem a hierarchiát tiszteletben tartó és egyértelmű teljesítménycélokat kitűző felettesre van szüksége, hanem olyanra, aki lelkes, motivált és jó a problémamegoldó készsége.

A csúcson nincs változás?

A tanulmány szerzője szerint a legfelsőbb vállalati szinten azért volt a férfi vezetők megítélése hasonló, mint a nőké, mert az első számú vezetők között szinte alig lehet megtalálni a „gyengébbik nem” képviselőit.

Nagy-Britanniában csak minden tizedik vezérigazgató nő. Így a kérdőívet kitöltők közül sokan el sem tudták képzelni, milyen lehet, ha egy nő irányítja a vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik