Belföld

A Mol az új gázártörvény elfogadását sürgeti

A szakértők számításai szerint megfelelő szabályozási technikával biztosítható, hogy a jövőben a fűtési célú lakossági gázárakat csak az inflációhoz igazodó mértékben kelljen változtatni, kihasználva a hazai kitermelésű földgáz költségelőnyét - ismertette a Mol Rt. közleményében, amelyben a társaság igazgatóságának szerdai üléséről tájékoztatta szerkesztőségünket.

A Mol Rt. igazgatósága szerint ugyanakkor a nem lakossági fogyasztóknál piaci árakat kell alkalmazni, mert semmi sem indokolja, hogy e területen a szabályozás eltérítse az árakat a tényleges piaci áraktól. Csak így biztosítható, hogy a társaság gázüzletága kiszámítható és a gázszektor többi szereplőjéhez hasonló gazdálkodást folytasson – fogalmaz közleményében a Mol Rt.

Az igazgatóság tárgyalt a gázáremelésről hozott
kormánydöntésről. Bár az emelés továbbra sem fedezi a megnövekedett költségeket, a döntés előrelépés az 1994-ben elfogadott és hatályos gáztörvényben foglalt árképzési elvek betartása felé – mutat rá a Mol Rt. közleménye.

Az igazgatóság szerdai ülésén ugyanakkor az ország gázellátásának biztonsága érdekében az új gáztörvény mielőbbi elfogadását szorgalmazta. Csak így lehetséges, hogy rendelkezésre álljon az elengedhetetlen beruházások fedezete. Az rt. igazgatósága üdvözli a gáztörvény tervezetének elkészültét, mivel a jogszabály elfogadása lehetővé tenné, hogy a piac szereplői az Európai Unió modellje szerint működjenek a jövőben.

Az igazgatóság úgy ítéli meg, hogy amennyiben az új szabályozási folyamat késik, vagy nem a jelenleg ismert irányok mentén készül el, a társaság néhány éven belül nem tud felelősséget vállalni a gázellátás biztonságáért olyan helyzetekben, amely az elmúlt napokban, hetekben adódott az országban. A Mol Rt. 2000-ben és 2001-ben jelentős veszteséget könyvelt el a hatályos árképzési rendeletek be nem tartása miatt – mutat rá a közlemény.

A múlt évben a gáz importárának jelentős csökkenése, valamint a forint erősödése fedezte a költségeket, de továbbra sem tette lehetővé a törvényben előírt fedezet képzését. Ez nyújtana lehetőséget a bővítő beruházásokra. Jelenleg csak a biztonságos működéshez szükséges karbantartások finanszírozása oldható meg.

A közlemény szerint a földgáz import beszerzési árai jelentős növekedésnek indultak. A feltételezések szerint 2003 első félévében a földgáz importára 16-20 százalékkal lesz magasabb a tavalyi átlagárhoz képest. Ennek ellensúlyozására az erős forint sem nyújt fedezetet.

Az iraki konfliktus lehetősége miatt a Mol Rt. a második félévben sem számolhat kedvezőbb import beszerzési árakkal. Az új gáztörvény és árszabályozás elmaradása vagy késedelme esetén csak az olajár jelentős csökkenése, s a forint árfolyamának jelenlegi szinten maradása esetén várható, hogy 2003-ban nullszaldó körül zárjon a gázüzletág – mutat rá közleményében a Mol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik