Belföld

Huszonöt milliós ajánlat az IKEA-tól

Bruttó 25 millió forintot ajánlott az IKEA a környező Örs vezér terei házak lakóközösségeinek tegnap – értesült a Népszabadság. Cserébe elvárja, hogy a lakók írásban nyilatkozzanak: nem indítanak pert az építkezés miatt, nem támadják meg a bíróságon az áruházat. Zugló alpolgármestere előrelépésnek nevezte az eszmecserét, a tiltakozó lakók képviselője viszont zsarolásnak tartja a multi ajánlatát. A protestálók a minap az IKEA-t és a helyi képviselő-testületet is feljelentették.

Zugló polgármesterének irodájában és közvetítésével tegnap megtartották az IKEA és az áruházhoz közeli társasházak közös képviselőinek harmadik egyeztető tárgyalását. A kedd estébe nyúló eszmecserén az IKEA – amely az előző találkozón kilenc pontból álló felajánlást tett a téren élők életkörülményeinek javítására – bruttó huszonöt-, azaz nettó húszmillió forintot ajánlott fel négy társasháznak – az Örs vezér tere 11–14.-nek, 15–16.-nak és 19–20.-nak, valamint az Ond vezér útja 1–3.-nak, szabad felhasználásra, a kellemetlenségek kompenzálására. A cég cserébe azt kéri, hogy a nevezett társasházak lakói egyenként, írásban deklarálják: nem indítanak pert az építkezés ellen, és nem támadják a bíróságon az IKEA-t. A cég ajánlata március 31-ig él.

Az áruházlánc tiltása a fizikai károk miatti perekre nem vonatkozik, mert a cég meg van győződve arról, hogy nem okozott ilyet. Az általa felkért igazságügyi szakértő – egy előző vizsgálattól eltérően – ugyanis megállapította, hogy az építkezés és a házakon keletkezett hibák nincsenek ok-okozati kapcsolatban. Az elváltozások a paneljellegből, az elöregedésből és a járműforgalomból adódnak – állítja a jelentés.

Az IKEA illetékesei eredményesnek, Zugló alpolgármestere, Rozgonyi Zoltán pedig nagy előrelépésnek nevezte a tegnapi egyeztetést. Rozgonyi a tárgyaláson úgy tapasztalta, hogy a közös képviselők zöme hajlana a megegyezésre, sőt még a hónapok óta tiltakozó lakók szóvivője sem emelt hangos kifogást ellene. Az önkormányzat azt ajánlja a társasháziaknak, hogy a lakók számarányának megfelelően elosztandó IKEA-pénzt önrészként használják fel későbbi társasházi felújítási pályázatoknál – mondta Rozgonyi Zoltán.

A protestáló lakók képviselője, Langer Ivánné viszont méltánytalanak, sőt zsarolásszagúnak tartja az áruházlánc felajánlását. Emberek százait lemondó nyilatkozatra kötelezni legalábbis illetlenség – mondta, hozzátéve: a húszmillióból egy-egy lakásra nem egészen 36 ezer forint jutna, ami szánalmas. Az ajánlatot természetesen ismerteti az általa képviselt Örs vezér tere 15–16. lakóival, de biztos benne, hogy ez a közösség nemet mond majd. Megjegyezte: nemigen hisz az IKEA által megbízott szakértőnek, már csak azért sem, mert úgy tudja: a szakember pusztán “szemrevételezés alapján” alakította ki álláspontját.

A lap megtudta, hogy a protestálók képviselői a napokban két feljelentést is tettek a helyi rendőrkapitányságon. Az egyiket – mint az a dokumentumból nyilvánvalóan kiderül – az építkező IKEA ellen, amelyet nem neveznek meg, pontosabban ismeretlen tettesként jelölik meg. Ezt az “ismeretlen tettest” folyamatos közveszély okozásával vádolják. A másik feljelentett a helyi képviselő-testület, amely a tiltakozók szerint áron alul adta el az IKEA-nak az új áruházrész alatti telket, bevételkiesést okozva az önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik