Belföld

Fele annyit őriz és véd a Defend

Tavaly őrző-védő üzletágának felét veszítette el a Defend Kft. A Csintalan Sándor becslése szerinti 5-6 milliárdos cégérték helyett így valószínűleg jóval kevesebbet tud beszedni a végelszámoló - értesült a NAPI Gazdaság. Emellett az elmúlt évben felére csökkent a cég piaci részesedése.

A Defend Security Kft. őrző-védő üzletága szerződéseinek több mint a felét elveszítette tavaly, a 23 megszűnt szerződésből hetet Csintalan Sándor két hónapos társügyvezetői tevékenysége idején mondtak fel a megbízók. A huszonkét élő szerződésből 6 veszteséget termel, kettő körülbelül nullszaldós, a többi üzemi szinten nyereséges – tudta meg lapunk. A Defend 2 milliárd forint bevételű őrző-védő üzletágának korábban 20 százalékos piaci részesedése mára 10 százalékra esett vissza.

Az igazi nagy bevételi forrás a Magyar Postának és a Molnak végzett pénz- és értékfeldolgozás és értékszállítás. A 25-30 százalékos piaci részesedést magáénak tudó 2,3 milliárdos pénzfeldolgozási üzletág már vélhetően a szakma legnagyobbjainak is csábító lehet. A végelszámoló, Seprényi Sándor egyébként nem a tevékenység eladását tervezi, hanem a csődtörvény szerinti eszközértékesítést, a pályázati kiírás azonban minden valószínűség szerint tartalmaz majd olyan feltételt, amelyben a dolgozók továbbfoglalkoztatására is garanciát kér a vevőtől.

A Csintalan Sándor által 5-6 milliárd forint értékűre becsült Defend értékéről a végelszámoló annyit mondott, hogy a társaság mérlegfőösszege 3 milliárd forint, tárgyi eszközeinek értéke viszont mindössze 1,3 milliárd. A szerződések értékét nehéz megítélni, mert 15-17 közbeszerzésen nyert üzletet lejártuk után újra el kellene nyerni, ami végelszámolás során képtelenség, hiszen a cég jogi értelemben nem pályázatképes. A többi eszköz döntően követelés, amely egyrészt a szolgáltatást igénybe vevők felé áll fenn – a november végén 983 milliós vevőállományból 300 millió lejárt -, másrészt a Defend sajátos hitelezési politikájának tudható be.

A Defend három magánszemélynek nyújtott biztosíték nélkül 10, 19, illetve 7 millió forintos kölcsönt. Emellett Földi László cége, a majdani “ipari kémeket” kiképezni szándékozó “Defend-akadémia”, a Calvis Kft. 35 milliót kapott, valamint a Defend résztulajdont szerzett a profilidegen Olajtervben, és 6,5 milliós tagi kölcsönt nyújtott a cégnek. A fenti hitelek kamatokkal együtt 64 millió forintot tesznek ki. Mindezzel szemben – többek közt – csak hitelekből 2,4 milliárd forintos adóssághegy áll, amelynek tőketörlesztése még meg sem kezdődött. A Defend az idén 825,5 millió költségű, túlfejlesztett vállalati központ és a kamatkiadások miatt havi 50-60 millió forint hiányt termel, annak ellenére, hogy a pénzfeldolgozó és az őrző-védő tevékenység együttesen üzemi szinten jelentős nyereséget produkál. Az elmúlt évre várhatóan 6,34 milliárd forint árbevételt elérő cégben 2002 végére így 600 milliós hiánnyal számol a végelszámoló. A társaság 2001-ben 20 milliós nyereséget számolt el, de ezt csak úgy tehette meg, hogy egyes alvállalkozóktól a kifizetendő számlák – összesen 120 millió forint értékben – csak 2002-ben érkeztek meg “nem meghatározott okok miatt” – mondta Seprényi Sándor.

A üggyel kapcsolatban Csintalan Sándor a lapnak kifejtette, hogy a december 3-i, illetve a december 28-i taggyűlés kapcsán egyaránt a cégbírósághoz fordultak. Ezen túl hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek, mert a Defend menedzsmentje a megnyert elsőfokú ítélet ellenére utóbb, a kormányváltást követően visszavonta a rágalmazás tárgyában megfogalmazott keresetét Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, így a cég számára a bírói ítélet alapján több százezer forint hasznot hozó polgári per megszűnt. Csintalan úgy vélekedett, a Defend “tönkretétele” azt eredményezi, hogy a piacon maradó biztonsági cégek jelentősen megemelik díjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik