Belföld

Betiltották a kozmetikai ipar állatkísérleteit az EU-ban

Az Európai Unióban 2009-től gyakorlatilag minden olyan kozmetikai termék árusítása tilos, amelynek kifejlesztéséhez állatkísérleteket végeztek, döntötte el szerdán Strasbourgban az Európai Parlament.

Jelenleg csupán Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Ausztria és Hollandia tiltja az állatkísérleteket, ám hat év múlva az EU minden tagországában érvénybe lép a tilalom.

Bezárják a kiskapukatAz új rendelkezés bezárja a termelők által eddig kihasznált kiskaput: 2009-től már olyan kozmetikai termékek értékesítése is tilos, amelyet más országban teszteltek. A tilalmat kikerülve mindeddig több multinacionális cég Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban végezte el a szükséges kísérleteket. A mostani jelentős szigorítás célja az, hogy alternetív kísérleti eljárások kidolgozására kényszerítse a termelőket.

Philip Whitehead brit munkáspárti képviselő a tilalomról rendelkező jogszabályt az állatok érdekében tett legjelentősebb előrelépésként értékelte, amelyet valaha is elért az Európai Parlament.Ez az első alkalom, hogy nem csak a kísérletek fokozatos megszüntetéséről, hanem a kereskedők számára húsba vágó értékesítési tilalomról is határoznak.

Az állatvédők szerint nagyobb szigor kellene

Az állatvédő szervezetek üdvözölték az új jogszabályt, ám ugyanakkor bírálták is amiatt, hogy nem eléggé szigorú: az új európai rendelet a jelenleg végzett 14 fajta állatkísérlet közül csupán 11-re vonatkozik. A további háromféle állatkísérlet esetében a tilalom csak 2013-tól lépne életbe, s akkor is csak abban az esetben, ha addig sikerül alternatív tesztelési lehetőségeket kidolgozni. A szóban forgó három teszt a termékek összetevőinek mérgező hatását és a szervezet reprodukciós rendszerére tett hatásukat vizsgálja. A három teszt tilalmának halasztását jelentős problémaként értékelte az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenség megelőzéséért ténykedő királyi társaság egyik tagja, Marlou Heinen, aki szerint éppen az a három teszt a legfájdalmasabb az állatok számára.

Alternatív tesztelés: 20-30 évbe is beletelhet

Az európai parlamenti képviselők viszont azzal érvelnek, hogy a törvény jelenlegi formájában a lehetséges legjobb kompromisszum az állatvédő szervezetek és a kozmetikai ipar között. Az egyeztetésekben részt vevő konzervatív képviselő, Robert Goodwill elmondta, a minden tesztre vonatkozó teljes tilalom esetében a cégeket, főként a vegyipari termelőket már semmi sem késztette volna arra, hogy pénzt fektessenek be az alternatív eljárások kidolgozásába. A képviselő rámutatott arra is, hogy a kozmetikai iparban végzett tesztek az állatkísérleteknek csupán 1 százalékát teszik ki.

– Rendkívüli kihívásnak nézünk elébe, ugyanis teljességgel lehetetlen előre látni, mikor sikerül alternatívákat találnunk. Ehhez akár 20 vagy 30 évre is szükség lehet – nyilatkozta a Colipa, az Európai Kozmetikai Cikkek és Illatszergyártók Társaságának egyik szóvivője.

[euro.hu]

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.