Belföld

Társelnökséget javasolnak a nagyhatalmak a bővülő EU élére

A tervek szerint két elnöki tisztsége lenne az EU-nak. Ennek értelmében módosítani kívánják a későbbi tizenötök alkotmányát és a választási rendszer egyes részeit is.

A résztvevők véleménye szerint történelmi jelentőségű megállapodást kötött kedden éjjel Franciaország elnöke Jacques Chirac és Németország kancellára Gerhard Schröder. Az aláírt dokumentum alapján a két ország képviselete közösen szorgalmazza majd, hogy a tizenöt tagúra bővülő Európai Unió elnöksége a jelenlegi hathónapos rotációs EU-elnökségről térjen át a társelnöki rendszerre. E szerint a választott elnök már hosszabb időre – legalább 5 évre – kapna megbizatást, és nem a tagországok vezetői, hanem a tizenötök miniszteri tanácsa választaná. Változna az Európai Bizottság elnökének választási rendje is: az elképzelések szerint a posztról az Európai Bizottság (EB) tagjai szavaznának. Az EB tagjait viszont később már az Európai Parlament képviselői delegálnák.

A megegyezést Párizsban kötötték egy munkavacsorán. Az elfogadott dokumentumon szerdától egy bizottság dolgozik majd, amelyet a korábbi francia elnök Valery Giscard d’Estaing irányít majd. A tervek szerint így hamarosan egy új EU-alkotmányt terjeszthetnek be, amellyel lehetőség nyílik a változtatásokra.

Chirac nyilatkozatában kijelentette: “Ismét megmutattuk, hogy a francia-német motor, – amely oly fontos az európai integráció szempontjából – jól működik.”

Korábban Németország már szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság elnökét az uniós parlament válassza, de akkor a javaslatot Franciaország elutasította. A francia engedmény fejében Scröder támogatásáról biztosította tárgyalópartnerét, hogy a hathónapos rotációs EU-elnökségi rendszert megszüntetik.
[More on CNN]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik