Belföld

Orbán még nem döntött

A német CDU-hoz hasonló, jelentős taglétszámú pártot kíván létrehozni a Fidesz, melynek vezetésére Orbán Viktort kérték fel. A párt tanácskozásán a gazdaság slágertémája, az erős forint is napirenden volt.

Május 10-én lesz a Fidesz kongresszusa, amely lehetőséget teremt arra, hogy a párt a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) hasonló szervezetté alakuljon át – hangzott el a Fidesz – Magyar Polgári Párt elnökségének kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Orbán Viktor ex-kormányfő az átalakítással kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz kapuit minden korábbinál szélesebbre kell tárni mind szellemi, mind személyi, mind pedig szerkezeti értelemben. A politikus beszélt arról is, hogy a polgári körök szellemi tőkéjét integrálni szükséges a Fideszbe.

Az exkormányfő a Fidesz átalakításának szükségességét az ország uniós csatlakozásával indokolta. Mint mondta, az Európai Parlamentben a magyar érdekeket csak erős bázisra támaszkodó pártok képviselhetik sikeresen a különböző frakciókban, kicsi választási pártokkal nem lehet eredményt elérni.

Marad Fidesz 

Orbán Viktor leszögezte, hogy a párt nevét egyelőre nem kell megváltoztatni, csak ha majd egy nagyobb egység részévé válik. Elhangzott, hogy Orbán Viktor, Kövér László és Áder János részvételével bizottság alakul a Fideszben, amely az átalakítással összefüggő párton belüli vitákat megszervezi, lefolytatja, és az indítványokat alapszabály-módosító javaslatokká formálja. 

Egy év kell az átalakuláshoz

Orbán Viktor álláspontja szerint a munka 30-40 napot vesz igénybe, a kongresszust követően pedig fél év kell a tényleges átalakításhoz. A strukturális változások – szavai szerint – az év végére fejeződnek be, és elképzelhető, hogy az elvégzett munkát 2003 decemberében ismét egy kongresszus keretében értékelik.

Az Európai Unióban egy olyan erős szervezetre van szükség, mint amilyen a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU. Vagyis jelentős taglétszám mellett szükség lesz egész országot behálózó szervezetre és arra is, hogy a pártélet ne csak a választásokból és a közvetett irányításból álljon, hanem legyen közvetlen párton belüli irányítás is. Orbán szerint bizonyos kérdésekben belső népszavazásokat kell majd tartani. (A CDU-t a britek és az amerikaiak által ellenőrzött területeken hozták létre 1945-ben, több kereszténydemokrata párt együttműködésével.)

Az átalakuló szervezet vezetésére Orbán Viktor kapott felkérést az elnökségtől, de erre – mint mondta – csak január végén ad majd választ. Szavai szerint, ha az átalakítással kapcsolatos teendők az ő munkáját kívánják meg, akkor elvállalja az új szervezet vezetését. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz mostani átalakítása egyúttal egy későbbi nagy, a teljes jobbközepet, a nemzeti, keresztény, polgári érzelmű választóközönséget magába fogadni tudó politikai egység kiépítésének irányába vezet – szögezte le a politikus.


Szóba jött az erős forint


Áder János frakcióvezető arról beszélt, hogy a forint erősödésével kapcsolatban otromba támadások érték Járai Zsigmond jegybankelnököt. A Fidesz elnöksége arra szólítja fel a kormányt, folytasson le vizsgálatot, amely után egyértelmű választ lehet kapni arra, kik spekulálnak a forint ellen. Ami Magyarországon zajlik, nem más, mint spekulációs nyomás a forintra és a nemzeti bank elnökére – szögezte le Áder János.

Elhangzott az is, hogy a Fidesz elnöksége életképes javaslatnak tartja Boross Péter exkormányfő indítványát, hogy az uniós csatlakozást követően a nyugdíjakat 8-10 ezer forinttal emeljék.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.