Belföld

Gyógylovagoltassa Ön is fogyatékos ismerősét!

Tízéves a gyógylovagoltatást és lovas tornát szervező Hippoterápia Alapítvány. A sérült és fogyatékkal élők terápiás kezelését végző szervezet kampányt indít, hogy szélesebb körben ismertesse meg a hippoterápia lehetőségeit.

Tatár András, a szervezet alapítója szerdán sajtótájékoztatón elmondta: az alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy a fogyatékos és a sérült emberek életminőségén javítson. Legfontosabb feladatuknak tekintik, a gyógylovaglás ingyenes biztosításán kívül, a Terápiás Lovasoktató Központ tevékenységének bővítését, nemzetközi táborok szervezését és az egészségügyi dolgozók továbbképzését.

A hippoterápia során a ló “egy élő gyógyászati segédeszköz”, a lovaglás ugyanis olyan testtartási reakciókat vált ki az emberből, amelyek később járás közben automatikussá válnak. Tatár András ismertetése szerint a gyógypedagógiai lovaglás és lovas torna célja az általános mozgásfejlesztés és -nevelés, amelyek során egy-egy érzékszerv külön is fejleszthető.

1997 óta a Magyar Testnevelési Egyetemen terápiás lovasoktató tanfolyam működik az alapítvány és a Magyar Lovas Szövetség Lovas Akadémia együttműködésével. Az alapítvány egyelőre mintegy 30-35 gyermek foglalkoztatását képes ellátni, ugyanakkor több mint 200-an vannak azok, akik arra várnak, hogy elkezdhessék a terápiát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik