Belföld

Az EBRD mostantól a Balkánt és Oroszországot finanszírozza

Az EBRD az Európai Unióba belépő közép-európai országokból
fokozatosan a tőlük délre és keletre - elsősorban a Balkánon - fekvő államokba, illetve Oroszországba viszi át befektetéseit.

A támogatás hangsúlyát a közép-keleti európai országokról délebbre és keletebbre helyezi át az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD. Jean Lemierre, a bank elnöke ugyanakkor azt is jelezte, hogy a bank tavalyi rekord összegű 3,9 milliárd euró összértékű befektetését az idei meg is haladhatja, mivel a bank mellett társfinanszírozó magáncégek a nehezedő gazdasági feltételek miatt visszafogják pénzügyi elkötelezettségeiket a térségben.


Az EBRD már a múlt évben elhatározta, hogy befektetéseit az
Európai Unióba belépés előtt álló közép-európai országokból
fokozatosan a tőlük délre és keletre – elsősorban a Balkánon – fekvő államokba, illetve Oroszországba viszi át, mert azoknak nagyobb szüksége van most erre.


A rövidesen uniós taggá váló csoport államaiban a 2001. évi 1,6 milliárd euróval szemben idén körülbelül 1 milliárdot fektet már csak be, a tavalyi 1,2 milliárd után. Lemierre szerint a bank befektetéseinek 70 százaléka Oroszországra és a térség kevésbé fejlett államaira jut már, ami – írja a Reuters – némi ellentmondást is rejt, hiszen az EU-ba lépéshez például Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak jelentős finanszírozási igényei lehetnek, költségvetési deficitjük növekszik.


További térségi híreink a Balkáni figyelő rovatban. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik