Belföld

USA Today: február végétől támadhat Amerika

Február végén, március elején állhat csak készen a támadásra az amerikai hadsereg - a USA Today című amerikai lap szerint. Túl sok katonát kell átszállítani az óceánon, és gond van a török kormány háborút elutasító magatartásával is - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az Irak határaihoz küldött egységeink leghamarabb február végén állnak készen a támadásra – állítja a USA Today című amerikai napilap. Túlságosan sok időt vesz igénybe a katonák átszállítása (a hét végén például hétezer G. I. Joe-t dobtak át), amit a Pentagon logisztikai rendszere sem tud időben megvalósítani. A másik gond politikai: Törökország változatlanul húzódozik attól, hogy maga is belépjen a háborúba. Ez viszont késlelteti a hadsereg több tízezer főnyi katonájának elhelyezését.
Közben az amerikai hadsereg vezetői folytatták szemlekörútjukat Törökországban. Megtekintettek légitámaszpontot és kikötőket, megállapítandó, hogy felhasználhatóak-e az iraki háború esetén. Sokat mondó tény, hogy a szemlekörúthoz is csak hosszas vonakodás után adott engedélyt a török kormányfő. A legutóbbi Közvélemény-kutatások alapján tíz török polgár közül kilenc ellenzi, hogy hadat üzenjenek Iraknak. Amerikai szempontból pedig komoly hátrányt jelentene az északi front hiánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik