Belföld

Sávon belül maradt a forint

Délután 15.30-kor 14,95 százalékon állt a forint a sávon belül, szemben a hétfő délutáni 14,99 százalékos zárással. Az overnight piacon az erős hitelkereslet következtében 9,00 százalék közelébe nőttek a kamatok.

Kedden nem lépett ki a forint a sávból, a magyar valuta a kereskedés egész ideje alatt a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős szélének közelében, 14,89-14,95 százalék között mozgott.

A kereskedők szerint nem nehezedett nyomás a forintra, bár vannak olyan vélemények, hogy indirekt módon a jegybank is közreműködött abban, hogy a forint a sávon belül maradjon. A jegybank szóvivője azonban határozottan cáfolta, hogy az MNB eurót vásárolt volna a nyílt piacon.

Az euróval 234,70 és 235,05 forint között kereskedtek, a délután jegyzett 234,75/80 forintos ár alig különbözött a hétfői 234,70/75 forintos zárástól.

Az európiacon visszafogott volt a kereskedés, megélénkült azonban a dollárpiac. Az amerikai valuta árfolyama nap közben nem nagyon változott, a délután jegyzett 221,80/90 forintos árfolyam azonban újabb negatív rekord.

A forint piacon élénk forgalmat bonyolítottak le. A hitelkereslet mind az overnight, mind a tomnext piacon megnőtt, mivel a jegybanki kamatcsökkentésre spekulálva a bankok az olcsóbb pénz reményében elhalasztották hitelfelvételeiket.

Az elmaradt kamatvágás miatt 50-70 bázisponttal 8,80/9,10 százalékig emelkedtek az overnight és a tomnext kamatok is. A likviditáshiányra jellemző, hogy a lejáró 256 milliárd forinttal szemben csupán 193 milliárdot helyzetek el a bankok az MNB-nél két hétre. Délután sem élénkült meg igazán a kereskedés a hosszabb lejáratokon, mivel a bankok továbbra sem gondolkodnak két hétnél hosszabb lejáratban a folytatódó kamatcsökkentési várakozások következtében.

A piacon úgy vélik, hogy legkésőbb a Monetáris Tanács január 27-iki ülésén sor kerül jegybanki kamatcsökkentésre. Az egy- és kéthetes kamatok ennek megfelelően 9,0 százalék körül vannak, magasabban a 8,50 százalékos jegybanki kamatnál.

Az állampapírok másodpiacán átlagos forgalomban rövid lejáratra 2-9 bázisponttal csökkentek, hosszabb lejáratra lényegében változatlanok maradtak a hozamok.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.