Belföld

Politikai vita Taszárról

Felmérte-e a magyar kormány, hogy milyen reakciókra lehet számítani a muzulmán terroristaszervezetek részéről a taszári bázison hamarosan kezdődő kiképzés miatt? Ezt a kérdést is fölteszi Simicskó István, a Fidesz védelempolitikusa a kormányfőnek. Medgyessy Péter válaszul azt mondta: sajnálja, hogy Simicskónak fogalma sincs arról, az országnak kötelezettségei is vannak.

A Fidesz nem hisz abban, hogy a taszári bázist az amerikaiak kizárólag tolmácsképzésre használnák – közölte Simicskó István, az ellenzéki párt védelempolitikusa. A képviselő szerint a kormány szándékosan ködösít ebben az ügyben, több egymásnak ellentmondó nyilatkozat hangzott el a témában kormánytagoktól. Éppen ezért Simicskó István a miniszterelnökhöz fordult kérdésekkel, hogy „tisztán láthasson a magyar társadalom”. A képviselő egyebek mellett arra kért választ, hogy ki mond igazat a kormánytagok közül, miért kell titkolózni az ügyben, miért ajánlotta fel Medgyessy Péter a taszári bázist egy Irak elleni háborúhoz, a kabinet egyáltalán tudja-e, hogy milyen náció tagjai, mekkora létszámban és milyen típusú kiképzésre érkeznek, valamint felmérte-e a muzulmán terroristaszervezetek esetleges reakcióit. Választ várt arra is, hogy küldünk-e harcoló katonákat Irakba.

„Sajnálom, hogy Simicskó Istvánnak fogalma sincs arról: az országnak kötelezettségei is vannak” – reagált a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra Medgyessy Péter. A miniszterelnök elmondta: Magyarország a taszári bázis felajánlásával fejezi ki, hogy egy szövetségesi rendszer része. Márpedig Simicskónak, aki korábban államtitkárként is dolgozott, pontosan tudnia kell, hogy egy szövetségesi rendszerben a jogok és lehetőségek mellett kötelezettségek is vannak.

A kormányfő leszögezte: magyar katonák nem vesznek részt egy Irak elleni esetleges katonai műveletben. A miniszterelnök hozzátette: változatlanul abban reménykedik, hogy elkerülhető a háború.

Eközben Taszáron folyik a kiképzésre érkezők fogadásának előkészítése – közölte a Népszabadság tudósítója. Gyenesei István megyei elnök elmondta: katonai-polgári összekötőket fognak kiképezni Taszáron, akik egy esetleges iraki akciót követően kapcsolatot tartanak majd az amerikai hadsereg és az iraki polgári intézményhálózat között. Az arab származású, az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó kiképzendők első csoportja január végére várható. Gyenesei tájékoztatása szerint létszámuk a vártnál kevesebb lesz, 600 fő körül alakul. Ők az elméleti oktatáson kívül csak önvédelmi célú maroklőfegyveres képzést kaphatnak, és nem vehetnek részt harci cselekményekben. A kiképzés idején a kiképzendők nem hagyhatják el a bázist, és a a kiképzők is csak korlátozottan mozoghatnak a kerítésen kívül.

Megérkezett Taszárra David M. Burno vezérőrnagy, a kiképzést irányító amerikai parancsnok. Jelenleg mintegy 300 amerikai tartózkodik a bázison: vannak, akik az előkészületeket irányító logisztikusokhoz tartoznak, mások pedig a biztonságért felelős katonai rendészek.

Információink szerint a katonai bázis védelmét szolgálja majd 200 magyar felderítő őrkatona. A különleges magyar alakulat hivatásos és szerződéses katonákból áll majd. Várhatóan két MI–24D harci helikopter segít majd a légvédelmi feladatok ellátásában.

A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgatója szerint az USA védelmi minisztériuma a kiképzéssel kapcsolatban már nyilvánosságra hozta, hogy annak célja az esetleges iraki támadás után az országban újonnan létesülő közigazgatásban dolgozó közvetítők képzése, akik ismerik a helyi viszonyokat, és rendelkeznek a közigazgatási ismeretekkel. Matyuc Péter az MTI-nek elmondta, a kormány nyilvánvalóvá tette, elfogadhatatlan számára fegyveres harcra történő kiképzés Taszáron, leszámítva az önvédelmi pisztoly használatának gyakorlását. Feltétel volt, hogy a kiképzettek nem szolgálhatnak majd harci alakulatokban, nem vethetők be egy esetleges koalíciós harci cselekmény esetén harcoló katonai egységekben. Emellett nem szállíthatók közvetlenül harci övezetbe Magyarország területéről. A kiképzendő állomány tagjai között vannak arab származású, az Egyesült Államok hadseregével szerződéses viszonyban állók, például iraki állampolgárok is; de más országok polgárai, köztük amerikaiak is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik