Belföld

Lakástörzskönyvet akar a rendőrség

Elkészült az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) jelentése az úgynevezett lakásmaffia-tevékenységről, a szervezet a helyzetértékelés mellett példatárat is csatolt a főbb elkövetési módokról az Országgyűlés lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottságának készített dokumentumhoz.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta: az elvégzett nyomozásokat értékelte a jelentés, amelyet már megküldtek a jogalkotóknak, az országgyűlés lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottságának. A hattagú testületbe az alkotmány- és igazságügyi, az önkormányzati és a rendészeti bizottság delegált képviselőket.

A decemberben elkészült jelentésben javasolják a tulajdoni laptól független, kizárólag a tulajdoni jog igazolására szolgáló lakástörzskönyv bevezetését; valamint indokoltnak tartanák a tulajdoni lapok adattartalmának felülvizsgálatát is. Jelenleg nem kell értesíteni az ingatlan tulajdonosát, ha valaki kikéri a tulajdoni lapot; ugyanakkor a rendőrség tapasztalatai szerint a kikért lapok alapján a bűnözők személyi igazolványt hamisítanak, és így hitetik el, hogy a lakás jogos tulajdonosai. Adatvédelmi szempontból pedig aggályos lehet, hogy a tulajdoni lapon fel van tüntetve az ingatlan terheltségének tényén túl, a tulajdonos tartozásának mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik