Belföld

Ismét vízummentességről tárgyal Oroszország az EU-val

Miután Vladimir Putin még választ sem kapott korábbi javaslatára, most Igor Ivanov külügyminiszter készül vízummentességről tárgyalni az Európai Unióval.

Vízummentességről tárgyalna a nagyon közeli jövőben Brüsszellel Igor Ivanov orosz külügyminiszter. – Ez igen nehéz ügynek látszik, ám a vízummentesség bevezetése meggyőzné az oroszokat arról, hogy az EU-bővítés nem ellenük irányul, és az “egységes Európa” jelszó nem csupán üres, tartalom nélküli politikai szlogen – nyilatkozta az Izvesztyija hasábjain a külügyminiszter.

Augusztusban Vladimir Putin orosz elnök szintén vízummentességi javaslatot tett, ám az Európai Uniótól semmiféle választ nem kapott. Mint ismeretes, az EU-bővítés már hosszabb ideje bizonyos aggodalmakat kelt Oroszországban, főként Kalinyingrád sorsa és megközelíthetősége miatt.

Az EU vezető politikusainak korábbi nyilatkozataiból az szűrhető le, hogy meggyőződésük szerint Oroszország soha nem lesz tagja az Európai Uniónak. Az EU-bővítés határairól morfondírozó Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke novemberben úgy fogalmazott: Oroszország túl nagy kiterjedésű ahhoz, hogy az EU tagjává válhasson.

Az Európai Unió eleve nem ajánl fel tagságot minden szomszédjának. Jó érzékelhető különbségtételt jelent, hogy például Moldova Köztársaság, Ukrajna és Fehéroroszország esetében is csupán együttműködési szerződésekről esik ma már szó.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik