Belföld

A hivatásos hadsereg négymilliárddal több bért igényel

Az önkéntes haderőre való áttérés idén 4 milliárd forint bértöbblettel és további 6 milliárd forint értékű ingatlanfejlesztéssel folytatódik. A hadsereg létszáma 2003-ban csökken, de a bruttó bérköltség 41 százalékkal nő - írja a NAPI Gazdaság.

Az önkéntes haderőre történő átállás során 2003-ban mintegy 4 milliárd forintot szán a Honvédelmi Minisztérium a sorkatonákat részben kiváltó szerződéses katonák bér- és járulékterheire. A katonák átlagbére idén bruttó 113 789 forint havonta. A szerződésesek azonban nemcsak magasabb fizetést kapnak, hanem az elhelyezésük és az ellátmány is magasabb színvonalú. A tárca költségvetési előirányzatában a laktanyarekonstrukciós programra ez évben 6,3 milliárd forint szerepel. Az étkeztetésen sem lehet annyit spórolni, mint a sorállomány esetében, amelyeknél még a katonáknak járó illetmény jó részét is visszatartják e címen. A sorozottak illetménye egyébként havi bruttó 7190 forint.

A hadsereg létszáma 2003-ban 1547 fővel lesz kevesebb, mint 2002-ben. A leépítés elsősorban a kevesebb sorkatona behívásával valósul meg, de csökken a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek létszáma is. Ugyanakkor nő a szerződéses legénység állománya, a tervek szerint 1968 fővel, 8818-ra. A 309,5 milliárd forintos katonai költségvetés tekintélyes része – 41 százaléka – a személyi juttatásokra és a munkaadókat terhelő járulékokra megy el. Ez 129,2 milliárd forint, ami 43 százalékkal magasabb a 2002-es kiadásnál, összefüggésben a tavalyi illetményemeléssel. Bérre és járulékokra tavaly a HM büdzséje 34,6 százalékát költötte, az óévben 90,3 milliárd forintba került a katonák javadalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik