Belföld

Balkán föderációról beszélt a görög külügyminiszter

George Papandreou görög külügyminiszter macedóniai látogatása alkalmából annak a reményének adott hangot, hogy az „új Balkánon" immár realitás lehet a béke, a stabilitás, a fejlődés, a jogállam és a demokrácia.

„Ebben a pillanatban a Balkán stabilabb, mint korábban” – mondta Papandreou, a MIA hírügynökség jelentése szerint, miután találkozott Branko Crvenkovski macedón kormányfővel. A görög politikus konstrktívnak tartotta a megbeszéléseket, és kijelentette, hogy a következő EU-csúcs Szalonikiben fontos döntéseket hozhat a Nyugat-Balkán szempontjából, különösen az itt lévő országok uniós integrációja kapcsán.

Papandreou és Crvenkovski tárgyaltak regionális ügyekről is: így együttműködést terveznek a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, a Balkán országainak gazdasági fejlesztésére, és a munknélküliség csökkentésére a térségben.

Papandreou saját, nemrégiben tett, a Balkán föderációra vonatkozó kijelentését kommentálva elmondta: a régió speciális karakterét akarta kiemelni ezzel a kifejezéssel. „Ebben a térségben ortodox keresztények, mohamedánok, zsidók és minden más nemzetiség megtalálható, s nekik békében és biztonságban kell élniük” – mondta.

„Most megvan az esély arra, hogy megmutassuk Európának, és a világ többi részének, hogy erős, stabil és demokratikus Balkánt akarunk építeni, méghozzá az EU-n belül” – folytatta a Papandreou, aki egyébként hangsúlyozta, nem görög politikusként, hanem az Európai Unió tisztségviselőjeként érkezett Macedóniába.


Egyéb regionális híreinket a Balkáni figyelő rovatunkban olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik