Belföld

Szlovénia nyitna, de a jugoszláv gazdaság felkészületlen

A szlovén kormány szerint a jugoszláv fél hibájából maradt el a két ország közti szabadkereskedelmi egyezmény tavaly decemberi aláírása. A szerb gazdasági kamara szerint a jugoszláv gazdaság még nem készült fel a piacnyitásra.

A Jugoszlávia és Szlovénia közötti szabadkereskedelmi egyezményt tavaly, december 26-án kellett volna aláírni. A szlovén gazdasági minisztérium közleménye szerint a jugoszláv fél halasztotta el az aláírás időpontját. Az aláírás Szlovéniának lett volna sürgős, hiszen az uniós csatlakozáskor egyébként is fel kellene függesztenie az egyezmény alkalmazását. A szlovén gazdasági kamara is elégedetlenségét fejezte ki a szerbiai kormány döntése miatt. A kamara támogatja a mielőbbi
megállapodást, továbbá megerősítik, hogy Jugoszlávia 2004 után sem veszítené el azt a lehetőséget, hogy könnyebben szállítson ki árut a szlovén piacra.


Radoszlav Veszelinovics, a szerbiai gazdasági kamara elnöke a halasztás kapcsán úgy nyilatkozott: a szlovén ipar inkább Jugoszláviában akarja teríteni saját áruit, mintsem hogy beengedje a jugoszláv árukatt. Szerinte a jugoszláv gazdaság még nem készült még fel arra, hogy teljesen megnyíljanak a határok, mert a szolid európai minőségű szlovén áruval a jugoszláv ipar nem képes felvenni a versenyt.


További szlovén vonatkozású híreink a Balkáni figyelő rovatban. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik