Belföld

Szerbiában a választók közel fele egyik elnökjelöltet sem támogatná

Szerbiában egyre nő a politikától elfordulók aránya. Egyedül a fiatal, városi értelmiségiek optimizmusa töretlen.

A Strategic Marketing közvéleménykutató ügynökség felmérése szerint decemberben a szerbiai politikusok nagy része megtartotta korábbi pozícióját, de mindinkább növekszik azok száma, akik egy esetleges választáson nem mennének el szavazni.


A felmérés szerint Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt szeretnék továbbra is a legtöbben Szerbia elnöki székében látni, a megkérdezettek 21 %-a. Miroljub Labusz szövetségi kormányfőhelyettest 11 % szeretné Szerbia elnökének, Seseljt pedig 9%. A felmérés szerint azonban a választók 43 %-a pillanatnyilag egyik jelöltet sem támogatná. A megkérdezettek 34 %-a vélekedik pozitívan Kostunicáról, ugyanakkor 32 százalékuk negatívan értékelte őt. A pozitív megítélés tekintetében a jugoszláv elnököt megelőzte Bozsidar Gyelics szerbiai pénzügyminiszter 36, és Mlagyan Dinkics bankkormányzó 35 százalékkal. Gyingyics kormányfő továbbra is a legellentmondásosabb személy, aki leginkább megosztja a megkérdezetteket.


Azt, hogy Szerbia jó úton halad, leginkább a Demokrata Párt, a G17+ és az SZDE többi pártjának választói testülete véli, továbbá a fiatalabb, képzettebb, városi emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik