Belföld

Kötélhúzás és huzavona az iskolai tornaórákról

Számos kritikát fogalmazott meg a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)a közoktatási törvény tervezett módosításával kapcsolatban

Átgondolatlan lépésnek tartja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) a közoktatási törvény tervezett módosításának azt a pontját, mely szerint az 1-4. évfolyamokon a testnevelés és sporttárgyak
oktatásához tanári végzettséggel és zakképzettséggel rendelkező tanárokat nem lehetne a jövőben alkalmazni. Az MSZOE hétfőn az MTI-hez eljutatott közleménye szerint a közoktatási törvény tervezett módosítása értelmében az 1-4. évfolyamokon két és fél órával kevesebb idő jutna a kötelező testnevelési órák megtartására, amelyet nem pótolhat az órák végére, vagy az óraközi szünetekben előírt játékos testmozgás.



Keszei Sándor elnök szerint az óvodából az iskolába kerülő kisgyermekek testnevelését nem lehet megfelelő szakmai felkészültséggel nem rendelkező tanítókra bízni, és bár fontos iskolai lehetőség, a játékos testmozgás nem helyettesítheti a mindennapos testnevelés-órákat. A szülői szervezet vezetője szerint törvényben kell előírni hány testnevelés-órát tartanak hetente az iskolákban, különben előfordulhat, hogy egy sem lesz.



Utalt arra is, hogy a szülői szervezethez olyan bejelentések érkeznek, miszerint a kerettantervi rendelkezések oldásával az egyes iskolák – főleg szakiskolák és gimnáziumok a végzős évfolyamokon – egyáltalán nem tartanak testnevelés-órákat. Kifogásolta azt is, hogy az oktatási és ifjúsági tárca egy rendelete értelmében ez évtől fizetni kell a diákoknak az eddig ingyenes iskolai sportköri foglalkozásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik