Belföld

Kilépett a sávból a forint a bankközi devizapiacon

A forint 15 óra után túllépett a plusz mínusz 15 százalékos árfolyamsáv erős szélén. A 234,69 forintos sávszéli euróárral szemben 234,65 forinton adtak el mintegy 1-2 millió eurót - mondták a kereskedők.

A jegybank vásárlási kötelezettsége naponta csak 15 óráig áll fenn, ezért volt lehetséges, hogy 15 óra után a forint kilépjen a sávból.


A piacot meglepte az elmaradt jegybanki kamatcsökkentés – mondták a dealerek -, hiszen egy 50 bázispontos jegybanki alapkamat leszállítás már beépült az árakba. A devizapiac a jegybanki döntés bejelentése után visszaesett az apátiába, a forint kamatpiacon azonban megélénkült a kereskedés.

Az euróval délelőtt 235,00 forint felett kereskedtek, a kamatdöntés után 234,70/75 forintig csökkent az euró ára, ami alig néhány fillérrel volt magasabban 234,69 forintos sávszélnél. A kereskedők cáfolták, hogy a jegybank euró vásárlása tartotta volna a sávon belül a forintot a hivatalos kereskedési időben. Egyes vélemények szerint a 15 óra után a sávszéli értéknél olcsóbban végrehajtott euróeladás szerepe a piac tesztelése volt csupán, de kedden minden bizonnyal szükség lesz jegybanki beavatkozásra is – mondják a dealerek.

A dollár lényegében alig változott a pénteki árhoz képest, délután 222,50/65 forinton jegyezték az amerikai valutát. Az overnight kamatok 7,80/8,20 százalék között mozogtak egész nap, a hosszabb lejáratokon viszont délelőtt 20-40 bázisponttal süllyedtek a kamatok a jegybaki kamatcsökkentési spekulációk miatt. Délután azonban a kamatcsökkentés elmaradása miatt 5-15 bázisponttal felfelé mozdultak a kamatok. A hat hónapos árak 6,90, az egyévesek 7,00/7,10 százalékon álltak a nap végén.

A piacon továbbra is biztosra veszik, hogy a jegybanknak lépnie kell, csupán az időzítésben bizonytalanok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik