Belföld

Kasszasikernek ígérkezik A Két Torony

Az első résznél jobb nézettségi adatokat produkál Magyarországon mind A Gyűrűk Ura, mind a Harry Potter folytatása. A Két Toronyra - csütörtöki, első vetítési napján - 32 ezren voltak kíváncsiak, s bár a Titkok Kamrája a premierrel nem szárnyalta túl a Bölcsek Kövének elsőnapi nézettségét, a filmet máris többen látták, mint az első epizódot.

A csütörtöki első vetítési nap alapján kasszasikernek ígérkezik A Gyűrűk Ura – A Két Torony. Már a premier napján 32 ezren nézték meg a háromórás filmeposzt a magyar mozikban; az első részt, A Gyűrű Szövetségét 26 ezren látták az első nap. Ez akkor 20,17 millió forint bevételt jelentett, míg A Két Torony 25,45 millió forinttal büszkélkedhet – tudta meg a NAPI Gazdaság a filmeket forgalmazó InterComtól.

Nem kezdett ilyen jól a Harry Potter és a Titkok Kamrája. A premier alkalmával, vagyis december 5-én 15 ezren voltak kíváncsiak a filmre, amelynek első részét, a Bölcsek Kövét 21 ezren nézték meg az első vetítési napon. Az első epizód egy nap alatt 16,12 millió forintot, míg a Titkok Kamrája 11,85 millió forint bevételt hozott.

A gyengébb kezdés után azonban gyorsan magára talált a Harry Potter második része. Az országos adatok szerint a Titkok Kamráját január 9-ig 531 ezren látták s 431,88 millió forint bevételt hozott.

Ezek az adatok már most felülmúlják a Bölcsek Kövét, amelyre 429 ezren váltottak jegyet, 358,65 millió forint bevételt hozva. A Harry Potterre azonban várhatóan idén is kevesebben lesznek kíváncsiak, mint A Gyűrűk Urára. Az első részt, A Gyűrű Szövetségét tavaly 804 ezren látták, s a film 582 millió forint bevételt hozott Magyarországon.

A magas nézőszámhoz sok kópia kell: a Harry Potterről most 37 kópiát készítettek, szemben az első rész 34-ével, A Két Toronyról szintén 37 kópia készült, míg A Gyűrű Szövetségéről csupán 31. A filmek azonban valószínűleg így sem tudják majd túlszárnyalni azt a megdönthetetlennek látszó rekordot, amit a Baljós Árnyak állított fel. Ezt a filmet ugyanis mintegy 1,2 millióan nézték meg.

A Gyűrűk Ura – A Két Torony a nyitó hétvégén – a www.imdb.com amerikai filmes honlap szerint – az Egyesült Államokban 62 millió dollárt, Nagy-Britanniában 13 millió font bevételt hozott. Ez valamivel elmarad az első rész eredményeitől, A Gyűrű Szövetsége a premier hétvégéjén az USA-ban 66 millió dollárt, a briteknél 11 millió fontot hozott. Az összességében több mint 300 millió dollárt felemésztő trilógia első epizódját 2002. augusztus 18-ig játszották az Egyesült Államokban, ahol ez idő alatt 313,4 millió dollárt jövedelmezett, míg Nagy-Britanniában, ahol augusztus 4-ig volt műsoron, 65,3 millió font bevételt hozott. A Gyűrű Szövetsége összesen 860 millió dollár bevételt eredményezett a világon, amivel a filmes örökranglistán jelenleg az ötödik. Az Imdb szerint A Két Torony december 29-ig a világon összesen 554,6 millió dollár bevételt termelt, s így már most a 18. az említett listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik