Belföld

Eurózóna: nyártól az árcédulákról is eltűnne a régi pénznem

Az Európai Bizottság ez év július elsejétől az árcédulákról is száműzné a régi európai pénznemeket, mert azok pszichológiailag akadályozzák az euró elfogadását.

Az Európai Bizottság és a brüsszeli központú EuroCommerce kereskedelmi szervezet azt ajánlja az euró használatát átvett EU-tagállamoknak, hogy az árcédulákon már ne tüntessék fel az euró mellett a régi pénznemben is az árakat. Az EU kormánya és a kereskedelmi szervezet szerint jó lenne az eddigi gyakorlatot legkésőbb júliusban megszüntetni.

A finn Helsingin Sanomat napilap tájékoztatása szerint az Európai Bizottság és az EuroCommerce egy hozzájuk eljuttatott közös levélben mutatott rá, hogy a már megszűnt valuták és az euró “együttes használata” pszichológiailag akadályozza az euró elfogadását. Egységes európai szabályozás ebben a kérdésben nincs, és egyelőre nem is terveznek ilyet, de az EU irányítói szeretnék, ha a kereskedelmi szervezetek ajánlásait mindenütt irányadónak tekintenék.

Az euró bevezetésének első évfordulóján készített felmérés szerint az eurózóna lakosainak 49,7 százaléka alapvetően elégedett az euróval, 38,7 százalékuk táplál negatív érzelmeket a pénznem iránt. A legnagyobb arányban a németek állnak rossz viszonyban az új pénzzel: 67,8 százalékuk nem elégedett vagy “mélységesen boldogtalan” az euró miatt, ezzel szemben a finnek és a belgák csaknem 80 százaléka teljesen elégedett a közös pénzzel.

A kis nemzetek országai (Luxemburg és Írország) is alig panaszkodnak, őket pedig a mindig az inflációs veszéllyel küszködő Olaszország és Görögország követi az elégedettségi rangsorban.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik