Belföld

Beiktatták tisztségébe Erdő Pétert

A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna – mondta szentbeszédében Erdő Péter, Magyarország új prímása, az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke. Az egyházi méltóságot a hét végén iktatták be tisztségébe. Erdő Péter elkötelezte magát az ökumenikus párbeszéd mellett, hangsúlyozva, hogy egymást kiegészítve kell közös hazánkat építenünk - írja a Népszabadság.

Az esztergomi bazilikában szombaton iktatták be Erdő Pétert, Magyarország új prímását, aki a visszavonuló Paskai László bíboros helyett tölti be az esztergom-budapesti főegyházmegye érseki tisztét. Erdő a 82. érsek a főegyházmegyében. A szertartáson valamennyi közjogi méltóság részt vett, jelen volt Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt kormányfő, valamint számos politikus, nagykövet, hazai és külföldi egyházi vezető.

A beiktatási ünnepség előtt Erdő Péter a bazilika kriptájában koszorút helyezett el Serédi Jusztinián, Lékai László és Mindszenty József síremlékénél.

A főhajóban sok ezer hívő előtt Karl-Josef Rauber apostoli nuncius olvasta fel II. János Pál pápa kinevező bulláját. Az állam részéről Mádl Ferenc köszöntötte az új prímást. Azt kívánta, hogy a vallásszabadság biztosítása, az állam és az egyház szétválasztása mellett az érsek bölcsen és szeretettel szolgálja az állam és az egyház kölcsönösen felelős együttműködését, ahogyan az alkotmányunkból, valamint az állam és az egyház közötti megállapodásokból következik. Köszöntőt mondott – többek között – Paskai bíboros és Bölcskei Gusztáv református püspök is.

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta, hogy a püspökök lelkipásztori munkájához a II. vatikáni zsinat megadja a legfőbb irányelveket.

A püspök feladata az is, hogy a „közönyössé vált vagy lelkében megkínzott, kiüresedett, vagy szétszórt embernek elvigye a vigasztalást és a remény szavait, az Isten igéjét”.

A püspök küldetéséhez tartozik – mondta később – a keresztények egységének elősegítése, az ökumenikus párbeszéd támogatása is. A prímás felhívta a figyelmet, hogy a „Szentatya visszavonhatatlanul elkötelezte magát az ökumenizmus mellett”, és „magam is ebben a szellemben kívánom végezni a szolgálatomat”.

Az EU bővítése, az európai öntudat erősödése az egyes népek és régiók önbecsülését, egymás iránti tiszteletét is erősíteni képes – mondta Erdő Péter, hozzátéve: egyre jobban átérezzük, hogy nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve kell közös hazánkat építenünk. „A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna” – jelentette ki a prímás.

Az esemény után Erdő Péter díszebédet adott, ahol Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is beszédet mondott. Szerinte idehaza több mint egy évtizede a „legteljesebb vallásszabadság jegyében alakul” az állam és a katolikus egyház viszonya, a közös erőfeszítések eredményeként „e nélkülözhetetlen jog szervesen épült be honfitársaink mindennapi életébe. Szili úgy fogalmazott: egyháznak és államnak oszthatatlan felelőssége, hogy – a perbeszédek világából a párbeszédek világába jutva – „közösen lépjünk a szívek megbékélése felé”.


Erdő Péter érseki címerén az égi trónuson ülő Szűz Mária a gyermek Jézussal látható (egy esztergomi kódexábrázolás alapján), a székely nemzet címerére utaló Nap és Hold alatt. Püspöki jelmondata, Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem (Initio non erat nisi gratia) Szent Ágostonra emlékeztet. A beiktatása emlékére ezer példányban vert érem egyik oldalára ezek a jelképek kerültek, a másikra az esztergomi prímási bazilika.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik