Belföld

Törvénytelenségeket tártak fel az Országimázs Központ gazdálkodásában

Az előző ciklusban működő Országimázs Központ gazdálkodása során több alkalommal követett el törvénysértést - állapította meg a Miniszterelnöki Hivatal a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése alapján. A részletes jelentés a Hivatal (www.meh.hu) honlapján olvasható.

Az ellenőrök vizsgálatuk során több, rendkívül költséges reklám- és sportfilmnek csak hűlt helyét lelték (akadt, amelyért a készítők 700.000 Ft-ot számláztak másodpercenként). Az elkészült dokumentumfilmek kapcsán a KEHI által felkért szakértők megállapították, hogy a munkák egyértelműen amatőr szintűek, de a költségek mégis 50-80 százalékkal magasabbak voltak a szokásos piaci árnál.

A jelentés szerint jellemző a pénzfelhasználásra, hogy az összes pénz (12 milliárd Ft) több, mint háromnegyedét két Kft. számára fizették ki, de a többi céggel kötött keretszerződés sem mindig felelt meg a közbeszerzés szabályainak.
Az Országimázs Központ nem készített részletes költségvetést, a vagyonnal nem gazdálkodott felelős módon. Egyéb szabálytalanságok is előfordultak: eltűntek például teljesítés-igazolások, illetve a könyvelésben fiktív számlák is felbukkantak.

Az Országimázs Központot 2000-ben hozta létre a Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A központ feladata a kedvező országkép kialakítása és állami ünnepségek megszervezése, lebonyolítása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik