Belföld

Távozik a Sony Music elnök-vezérigazgatója

A Sony Music elnök-vezérigazgatója, Tommy Mottola pénteken bejelentette, hogy távozik a társaságtól, és megalapítja saját zenekiadóját, habár partnerségben a Sonyval. Előadókat nem visz magával az új cégbe.

Mottola 1987-ben lépett be a társasághoz, amikor az még CBS records volt. A Sony két évet elengedett a szerződése teljesítéséből. A Sony Music előadói közül többen tavaly is többszörös platina-nagylemezesek lettek, köztük Bruce Springsteen, Jennifer Lopez, Dion a Dixie Chicks, azonban a Sony Music csak a harmadik helyezett a zenepiacon az öt legnagyobb kiadó közül. A piaci részesedése tavaly 15,24 százalékra csökkent a 2001-es 15,93 százalékról. Néhányan, köztük Michael Jackson, azzal vádolták Mottolát, hogy nem jól reklámozza albumaikat.

A Mottola-korszak egyik legnagyobb sikere volt Mariah Carey, akit még ismeretlen korában szerződtettek, és 1990 óta több mint egymillió példányban adták el a lemezeit. Mottola 1993-ban feleségül is vette az énekesnőt, de négy év múlva elváltak, és Mariah Carey a kiadói szerződést is felbontotta 2001-ben, mert ugyancsak elégedetlen volt a reklámmal.

Az utóbbi hónapokban Mottola új népszerűsítő módszerekkel próbálkozott. Dion például nemsokára a Chrysler hirdetéseiben szerepel, a Destiny’s Child énekesnője, Beyonce Knowles pedig a Pepsi Cola új háziasszonya.
[More on FT.com]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik