Belföld

Száz fővel bővül a brüsszeli magyar képviselet

További jogharmonizációs tevékenysége mellett a kormányzat tematikus füzetek formájában tájékoztatja a lakosságot az EU-csatlakozásról. Az uniós tagság nyomán mintegy száz fővel bővül az átalakuló brüsszeli magyar állandó képviselet.

Február végén ismét a kormány elé kerül a jogharmonizáció kérdése, valamint folyamatosan készül a vállalt feladatok monitoringja is – mondta Balázs Péter külügyi integrációs államtitkár az Európai Integrációs Tárcaközi Bizottság idei első ülése után. A december 19-i döntés után Magyarország interim szerződéses viszonyban van az unióval, így véleményezheti az EU készülő jogszabályait, ugyanakkor április 16-tól aktív megfigyelő státust, vagyis tanácskozási jogot kap az ország.
A brüsszeli magyar EU-misszió állandó képviseletté alakul, így új épületet kap, valamint sor kerül az állomány mintegy 100 fős fejlesztésére is – mondta Balázs. Várhatóan márciusban lehet megismerni a csatlakozási szerződés magyarra fordított változatát, amely az unió hivatalos lapjában mintegy 1000 oldalt tesz ki. Mindezt a külügyi tárca honlapjáról tölthetik le az érdeklődők. Január végétől itt lesz először olvasható a tárgyalási fejezetek alapján készülő tematikus füzetek tartalma is. A lakosság számára íródó, közérthető stílusban fogalmazott összefoglaló füzetek nyomtatott formában is elérhetők lesznek. A füzetek terjesztését piacosított formában kívánja megoldani a tárca, ezért versenyezteti a jelentkezőket – mondta el Balázs. A tárca tervezi egy információs zöld szám felállítását is.

Ajánlott videó

A nyugati közvélemény, de még az orosz cár is kiállt a magyar vezetőkért, önmérsékletre szólították fel a császárt. Európa polgárainak olyannyira nem volt közömbös a magyar szabadság ügye, hogy Haynaut csaknem meglincselték Londonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.