Belföld

Kiss Elemér: nincs törvénytelenség a Hattyú-ház ügyében

Hibát igen, törvénytelenséget nem követtek el a Hattyúház bérleti szerződésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásban. Egyebek mellett ez derül ki abból a Magyar Nemzet által közölt levélből, amelyet Kiss Elemér kancelláriaminiszter küldött Répássy Róbert fideszes képviselőnek. Az ellenzéki politikus több kérdést is intézett a MeH-et vezető miniszterhez.

Répássy Róbert elsősorban Keller László közpénzügyi államtitkár tevékenységéről és a kormány közbeszerzéseiről érdeklődött.

Keller László munkájáról szólva Kiss Elemér azt hangsúlyozta, hogy az államtitkár pártatlanul és szigorúan szakmai szempontok alapján végzi vizsgálatait. Nem végez cégátvilágítási tevékenységet sem ő, sem az államtitkárság. A MeH-et vezető miniszter egyik válaszából kiderül: nem látja viszont jogszabályi akadályát annak, hogy állami tulajdonban lévő társaság gazdálkodását egy magánszférába tartozó cég vizsgálja. A Proware Kft. ilyen jellegű tevékenységével kapcsolatban közölte, hogy a cég 8,1 millió forint plusz áfáért világította át az állami tulajdonú In-Forrás Kht-t. Keller László ugyanakkor nem a Proware jelentésére, hanem más, a hatásköre alapján rendelkezésre álló információra alapozva tett az In-Forrással kapcsolatban feljelentést.

Kiss Elemér szerint hibát igen, törvénytelenséget nem követtek el a Hattyúház bérleti szerződésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásban. Mint írta, a MeH által fizetett bérleti díj nem magasabb a főváros I. kerületében kialakult normál piaci árnál, ezért a szerződés nem gazdaságtalan és nem tisztességtelen. Ugyanakkor a Területfejlesztési Hivatal elnöke hibát követett el akkor, amikor a bérleti szerződést megelőző közbeszerzési eljárás során csupán egyetlen ingatlannal foglalkozott.

Kiss Elemér a Magyar Nemzet szerint azt is cáfolta, hogy jelentősen emelkedett volna a Miniszterelnöki Hivatal létszáma. Szerinte a kormányváltáskor össszesen 667 fős hivatalt vettek át. A MeH jelenlegi létszáma 692 fő, a növekedést a minisztériumok közötti feladatcsoportosítások okozták. A válaszból az is kiderül, hogy a MeH legfeljebb 780 embert alkalmazhat, ám a létszámot eddig nem töltötték fel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.