Belföld

Blix: az ENSZ nem talált semmit Irakban

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője bejelentette, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot, ami alátámasztaná, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei lennének, ugyanakkor az erről szóló bagdadi nyilatkozat hiányos - írja a Népszabadság.

Hans Blix szerint az ENSZ fegyverzetellenőrei nem találtak vitathatatlan bizonyítékot arra, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei lennének, vagy ilyen fegyvert állítana elő, az iraki fegyverkezési programokról készült bagdadi nyilatkozat ugyanakkor számos kérdést hagyott megválaszolatlanul.

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője a Biztonsági Tanács ülése előtt nyilatkozott a sajtónak az ENSZ székhelyén. Megjegyezte, hogy az 1441. számú BT-határozat nem szab időbeli korlátot a fegyverzetellenőrzések.

Blix közölte, hogy egy héten belül megkezdik iraki tudósok kikérdezését, de arról nem szólt, hogy ebből a célból külföldre viszik-e őket, amint azt az amerikai kormány szorgalmazza. Bagdad a múlt héten ötszáz tudós és szakértő nevét tartalmazó listát adott át a fegyverzetellenőröknek.

Az UNMOVIC vezetője kijelentette, hogy a dokumentumok tanulmányozása csak megerősíti a BT előtt december 19-én elmondott értékelését, amely szerint az iraki fegyverkezési programokról december 7-én átadott, 12 ezer oldalra rúgó bagdadi dokumentumok nagyon sok kérdésre nem adnak választ. Iraknak lehet még mondanivalója tette hozzá.

A kérdésre, hogy a fegyverzetellenőrök kapnak-e amerikai hírszerzési értesüléseket, Blix nem adott egyenes választ. Azt mondta, hogy több forrásból is kapnak információkat.

Blix közölte, hogy százhuszonöt helyszínt vizsgáltak át, köztük olyanokat, ahol korábban még nem jártak, és újabb értesülésekkel újabb helyszíneket ellenőrizhetnek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik