Belföld

Megújulásra készülő ellenzéki pártok

Orbán Viktor visszatéréséről, a Fidesz jövőjéről tárgyalt tegnap az elnökség, s egyre biztosabbak abban, hogy nincs szükség új pártra.

Megújulni készülnek az ellenzéki pártok. A Fidesz még nem döntötte el, hogyan, éppen erről tárgyalnak majd jövő héten a “világtól elvonulva”, kétnapos elnökségi ülésen. A szerdai tanácskozáson viszont szóba került, nincs értelme új pártot alapítani, hiszen ha jogutód nélkül szűnne meg a Fidesz, elesnének az állami támogatástól. Az új elképzelések szerint intézményesítenék a polgári köröket, majd szövetséget kötnének, ám ezt a Szövetség a Nemzetért Alapítvány szóvivője nem támogatja. Orbán Viktor volt kormányfő várhatóan februárban visszatér a politikai életbe, tavasszal pedig a párt élére. Kérdés, hogy az édesapja múltja miatt leköszönt Pokorni Zoltán mikor és milyen szerepet vállal ismét a Fideszben.

A Magyar Demokrata Fórumon belül a különféle egyesületek alakulása nem más, mint nyitás kifelé, fogalmazták meg a párt vezetői, tagadva, hogy az új szerveződéseik mögött a tisztújítás előtti puccs készülődése lenne, inkább támogatók megnyerése. Az MDF februárban tartja tisztújító országos gyűlését, amelyen meghatározzák a párt politikai stratégiáját is. Várhatóan Dávid Ibolyát jelölik újra, bár még nem tudni, Lezsák Sándor – ha kap – elfogadja-e az elnökjelölést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik